Coaching két lábon és hat lábon

Kutya + nyár + kert = újabb meglepetések

2019. július 25. - Nyíri Gabi

img_20190725_062302.jpg

Kb. 2 éve egyszer már írtam arról, hogy miféle extrákat tartogat a gazdi számára, ha két juhász igyekszik átvészelni a kertben a meleg nyári napokat. Azt hittem, már semmin nem fogok meglepődni. Ebben tévedtem, tehát következzen a kiegészítés, kutya + nyár + kert = további extra meglepetések.

Az alapvetések nem sokat változtak az eltelt idő során, továbbra is nehéz a juhászok élete: Maradt a kinti-benti tartózkodás, saját medence a kertben, napi séták, és időnként úszás. Mivel a koruk illetve az egészségük miatt már leginkább nyugdíjasok a hölgyek, a rendszeres edzést felváltotta a gazdi elkísérése a kutyasuliba, és a kirándulások egy kicsit rövidebbek lettek. Arra azért még most is marad kapacitás, hogy meglepjenek ezzel-azzal.

13528803_10204871826236009_467121614823289475_n.jpg

1. A sárpakolás is menő: Skill lényegesen felbátorodott a medence használata kapcsán, ami nála azt jelenti, hogy időnként az iváshoz négy lábbal beleáll a vízbe. És felvette azt a szép szokást, hogy ezután meglátogatja a hűsölő gödrét a tuják alatt, ahonnan alaposan sáros lábakkal kerül elő. Amikkel aztán benéz a házba, hogy mi újság a többiekkel, illetve azzal a valaha volt tisztasággal...

2. Meginvitálják a természetet is a házba: A környékünkön sok süni él, akik rendszeresen közlekednek át a kerten. Ha a juhászok kint vannak, muszáj az áthaladókat szemügyre venni. Eddig általában a hangos lihegés és csörömpölés buktatta le őket, ami után berendeltük őket, a tüskés pedig ment a dolgára. Néhány napja Skill úgy döntött, hogy sokkal egyszerűbb, ha a találkozásra a nappaliban kerül sor, így beállított a sünivel – és egy pofányi fűvel – a szájában, letette a szoba közepére, majd mint aki jól végezte dolgát, lefeküdt a kutyaágyra. Nem probléma, visszavittem a nem várt vendéget a kertbe, és utána csuktam be a juhászokat...

img_20190720_171343.jpg

3. Elkezdtek kísérleti fizikával foglalkozni: Érdekes módon itthon soha nem viszik be a labdát a medencébe, ellenben természetes vizeknél – Duna, Adria – kiterjedt vizsgálatokat folytatnak azzal kapcsolatban, hogy vajon úszik-e a KONG. Én már bizonyítottnak látom, hogy nem, de ettől még nekem kell megkeresni és kiszedni a vízből a labdát, amit ők beleejtettek. (Erről itt hallhatsz többet.) Ilyenkor hazaérkezés után következik az én ruháim megszárítása.

4. Többszintűvé vált a házőrzési rendszer: Nyáron általában nyitva tartjuk az ajtókat, így szabadon át lehet járni a házon. A nyugdíjas korral együttjár a folyamatoptimalizálás is, ami abban nyilvánul meg, hogy Skill általában kint a kertben végzi a házőrzési feladatokat, Elfie pedig a házban szundikál. Azonban létezik az a szintű esemény – például jön a szórólapos, ami miatt őrjöng az egész utca –, amikor Elfie is kirobog erőt demonstrálni. Újabb fejlemény, hogy az egyik szomszédunk időnként vigyáz egy fiatal terrierre. Ha az ifjonc itt van, ő lesz az első szintű őrség, és Skill is csak akkor megy ki, ha valami fontos történik.

Nálatok hogy alakulnak a nyarak?

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása