Coaching két lábon és hat lábon

Te is ugrálsz a megugorhatatlan akadály felett?

2021. december 20. - Nyíri Gabi

_dsc1792_604x330.jpeg

A megugorhatatlan akadály az a kihívás, amiről azt gondolod, hogy képtelen vagy kezelni. És gyakran mégis megoldod – nem csak egyszer, hanem rendszeresen. Hogyan kezeld, ha te is ugrálsz a megugorhatatlan akadály felett?

Itt a téli napforduló, és még élünk! Nem csaptam fel konteo hívőnek, csak számomra a rövid nappalok jelentik a megugorhatatlan akadályt. A téli napforduló a fordulópont, onnantól szorgalmasan hosszabbodnak a nappalok.

Az akadály: Az őszi óraátállításkor kisebb világvége hangulat szokott eluralkodni rajtam. Rendszerint elképzelni sem tudom, hogy hogy fogok napvilágnál kutyázni, biztos vagyok bene, hogy úrrá lesz rajtam a tartós rosszkedv és a nettó alváshiány is, mert hogy is jöhetne szóba, hogy abban a néhány világos órában hétvégente megengedjek magamnak egy délutáni alvást.
Ez még fokozható azzal, hogy az ember kitalálja, hogy igazából téli álmot kellene aludni egészen addig, míg újra elfogadható hosszúságúak lesznek a nappalok, majd mivel tudvalevő, hogy ez nem megy, erősen sajnálni kezdi magát.

Az ugrás: Annak bizonyítéka, hogy bizony meg szoktam ugrani ezt az akadályt, hogy még itt vagyunk, én, és a kutyák is. A dolog praktikus oldala annyi, hogy egy picit több figyelmet kell fordítanom arra, hogy milyen sorrendben csinálok dolgokat. Például amikor reggel csak későn világosodik, igyekszem minden szöszmötölést előre elintézni, hogy az első program előtt csak vissza kelljen érni a sétából.

Ez egy tiszta sikersztori, nem?

Nem teljesen. Való igaz, hogy minden évben megoldódott a dolog, de egy csomó rossz érzés és elpazarolt energia árán.

_dsc0018_604x330.jpeg

Miből gyaníthatod, hogy te is ugrálsz a megugorhatatlan akadály felett? Hogy egy kihívás kapcsán valami olyasmi jár a fejedben, hogy „jaj ne, már megint...!” együtt azzal, hogy „fogalmam sincs, hogy hogy éltem ezt túl legutóbb...!”. Jellemző példák a vizsgák (tuti megbuksz), a mindenféle nyilvános szereplések (hülyét fogsz csinálni magadból), a szűk határidők (kizárt, hogy befejezd időben). Pontosan tudod, hogy találkoztál már vele, azzal is képben vagy, hogy sikerrel kezelted, csak épp arról kerül le a figyelmed, hogy ezt hogyan is érted el.

Ehelyett jön az önsajnálat, és olyan dolgokra fókuszálsz, amelyekre valószínűleg nem tudsz hatni. Ez pedig könnyen vezet ahhoz, hogy eszköztelennek és tehetetlennek érzed magad. És ebben az állapotban egyre kevésbé csinálod azt, ami egyébként működne.

dsc_4150_604x330.png

Mihez kezdj vele? Fordítsd a hasznodra a tudatosságodat!

  1. Ismerd el, hogy újra itt van ez a kihívás.
  2. Nyugtázd, hogy volt már ilyen.
  3. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy az eddigi tapasztalataid alapján mi a legelőrevivőbb dolog, amit tenni tudsz.
  4. Foglalkozz azzal, hogy ezt megtedd.

Sokkal menőbb rutinosan venni egy akadályt, mint tudattalanul ugrálni egy megugorhatatlan felett!

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása