Coaching két lábon és hat lábon

Ha szoktál tanítani, legyél néha kezdő!

2019. január 17. - Nyíri Gabi

dog-2160149_1920.jpgNem kell hivatásos tanárnak lenned ahhoz, hogy igenis taníts másokat – akár a kutyázásban is. És ha már így van, nem árt jól csinálni. Ehhez pedig az egyik út az, hogy időről-időre te magad is tanulsz valakitől. Mi miatt fontos ez?

„Én nem vagyok tanár, mi közöm a tanításhoz?” – gondolhatod magadban. Mielőtt nagyon megszereted ezt a gondolatot, nézzünk rá egy kicsit alaposabban. Előfordult már, hogy a kutyasuliban megbeszélted valakivel, hogy hogyan oldottál meg valamit? Kértek már tőled tanácsot a futtatóban? Kellett új kollégát betanítanod a munkahelyen? Próbáltál rábízni valamilyen otthoni feladatot egy családtagra, amihez meg kellett neki mutatni, hogy mit kell csinálni? Ezek mind-mind tanulási, tanítási helyzetek.

Nem arról van szó, hogy elmélyült pedagógiai ismeretekre lenne szükséged ahhoz, hogy helyt állj ezekben a hétköznapi helyzetekben. Azonban sokat adhat neked, ha folyamatosan vannak saját élményeid a tanulással kapcsolatban. Például arról, hogy milyen nem tudni valamit, és milyen élmény arra figyelni, aki megpróbál tanítani téged. Íme 4 ok arra, hogy ha szoktál tanítani, legyél néha kezdő – legalábbis tanuló:

golden-doodle-1626786_1920.jpg

1. Naprakész maradsz: Persze, nem árt érteni ahhoz a témához, amit át szeretnél adni másoknak. Tanulni róla azonban ennél többet ad neked: új inspirációt, lendületet, amitől nem az unalom fog sütni rólad, hanem az érdeklődés és a lelkesedés. Biztosan te sem szeretsz olyantól tanulni, akiről ordít, hogy már rég nem érdekli az egész...

2. Elleshetsz trükköket: Mindenkinek megvan a maga jól bevált magyarázási, bemutatási stílusa. Ha időnként te magad is tanulsz, a tartalom mellett megfigyelheted azt is, hogy milyen tanítási eszközöket használ a másik. Bár régóta oktatok agility-t, magamtól sosem jutott volna eszembe a homokba felrajzolni a kutya útvonalát. Aztán egy szemináriumon láttam, hogy az előadó így csinálta, és azóta időnként bevetem én is.

dog-1710409_1920.jpg

3. Emlékeztet az egyszerűségre: Amikor nagyon elmélyülünk egy témában, nehézzé válik egyszerűen, közérthetően beszélni róla (erről a jelenségről itt olvashatsz bővebben). Ha magad is tanulsz új dolgokat, átéled, hogy milyen jó érteni, hogy mit beszélsz az oktatód, vagy épp ellenkezőleg, milyen rossz elveszteni a fonalat egy-két jól irányzott ismeretlen kifejezés miatt.

4. Nem felejtesz el bátorítani: Kezdőként nehezebben mennek a dolgok, ami könnyen elveszi az ember lelkesedését. Ilyenkor nagyon jól jön, ha valaki elmondja, hogy teljesen rendben van, amit csinálunk, és hogy senki nem született profinak. Könnyebb erre odafigyelni, ha nem egy évtizeddel ezelőtt voltál utoljára kezdő bármiben is.

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása