Coaching két lábon és hat lábon

Győzd le a tudás átkát!

2016. szeptember 22. - Nyíri Gabi

dog-1681365_640.jpg

Cesar Millan számos rajongót szerzett azzal, hogy közérthetően és közvetlen hangnemben beszél a módszeréről. Következzen 5 tipp, ami segíthet olyan hatásosan magyarázni, ahogyan Cesar teszi!

Biztosan te is találkoztál már olyan előadóval, akiről bár köztudott, hogy nagy szaktekintély, mégis szinte lehetetlen tanulni tőle, mert túlságosan bonyolultan és elvontan beszél a témájáról. Az embernek néha az a benyomása támad, hogy ő az egyetlen, aki érti... Ezzel szemben imádjuk azokat, akik  egy nagyon összetett vagy speciális témát egészen egyszerűen tudnak elmagyarázni. Mi állhat a háttérben?

A tudás átkának hívják azt a jelenséget, amikor a mélyreható és részletes ismeretek megnehezítik, hogy érthetően és egyszerűen fejezük ki magunkat egy adott téma kapcsán. A saját tudásunkból kiindulva tévesen feltételezzük, hogy a hallgatóság a miénkkel megegyező szintű ismeretekkel rendelkezik, aminek aztán az lesz a következménye, hogy az üzenetünk bonyolult és nehezen érthető lesz a többiek számára.

animals-1623502_640.jpg

Lee Lefever könyvében egy egyszerű kis eszközt javasol a tudás átkának leküzdéséhez: A magyarázatskálán megjeleníthetjük, hogy a hallgatóságnak mekkora tudása van a témánk kapcsán. A téma szakértője a 10-es tudásszinten van, aki pedig semmilyen ismerettel nem rendelkezik, az 1-en. A kommunikáció során az a célunk, hogy a hallgatóság tudásszintje a 10-hez közelítsen. Első lépésként el kell helyeznünk a beszélgetőtársainkat a magyarázatskálán, hogy ki tudjuk választani a megfelelő fogalmazási, magyarázási eszközöket. Azoknak, akik a skála alacsony értékein állnak, a téma lényegét kell megvilágítanunk, vagyis azt, hogy miért fontos ez a dolog egyáltalán. A magyarázatskála magasabb értékein álló hallgatóság esetében a „hogyan”-on van a hangsúly, ők a működési elvek, a felhasználás lehetőségek bemutatását várják. Gondolj Cesar-re: Ismertet egy helyzetet és az abból fakadó nehézségeket, majd megmutatja, hogy hogyan lehet javítani a dolgon.

magyara_zatska_la_logo_1.jpg

Következzen 5 eszköz, ami neked is segíthet legyőzni a tudás átkát:

1. A gondolatok leegyszerűsítése: Azt szokták mondani, hogy ha nem tudod elmondani egyszerűen, nem érted eléggé. Hogyan teheted mások számára követhetővé a gondolatmenetedet? Úgy, hogy csak azokat a részleteket érinted, amelyek elengedhetetlenek a lényeg megértéséhez. Csak akkor jönnek az alesetek, kivételek vagy speciális helyzetek, ha ez az üzenet szempontjából valóban szükséges. Például ha valakinek először mesélünk a bicikliről, elég annyit elmondanunk, hogy két kereke van, és nem említeni, hogy léteznek háromkerekű biciklik is.

2. A nyelvezet leegyszerűsítése: Egyszerű gondolatokat egyszerű szavakkal tudunk átadni. Ha mindenképp fontosak a szakkifejezések, érdemes őket magyarázattal kiegészíteni.

3. Történet: Egy történet elmesélése segít a hallgatóságnak kapcsolódni a témához. A történek alap sémája, hogy valaki, valahol, valamikor csinált valamit, ami segít a téma megértésében, és ezért érdekes a hallgatóság számára.

dog-1639436_640.jpg

4. Analógia: Az analógia gondolatok összekapcsolását jelenti. A témánkat, ami új a hallgatóság számára, hozzákötjük valami olyanhoz, amit már ismernek. Például elmagyarázhatjuk az e-mailt a nagymamánknak úgy, hogy ez egy olyan levél, amit számítógépen küldünk.

5. Leírás: A magyarázatskála magasabb értékein álló hallgatóság esetében – ahol a hangsúly a „hogyan”-on van – használhatjuk a leírást. Ez egy folyamat lépéseinek bemutatását jelenti úgy, hogy szót ejtünk az egyes lépések miértjéről is. Cesar is, miközben a filmjeiben a kutyákkal dolgozik, folyamatosan mesél a nézőknek arról, hogy mit miért csinál.

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása