Coaching két lábon és hat lábon

A kutyázásban eltűnnek a nyelvi nehézségek

2017. augusztus 29. - Nyíri Gabi

img_20170829_182232.jpg

Ha utaztál már külföldre a kutyáddal együtt, biztosan te is tapasztaltad, hogy a kutyabarátok valahogy mindig megértik egymást. Következzen 5 jellegzetes megoldás a nyelvi akadályok átugrására.

Ma már egyre több helyen fogadják szeretettel a kutyásokat, legyen szó akár munkáról, akár szabadidőről. (Arról például, hogy honnan veheted észre, ha a kutyád – is – törzsvendéggé vált valahol, itt olvashatsz.) A juhászok nem csak a vendéglátók szívébe szokták belopni magukat, gyakran érkezik néhány jó szó, kedves pillantás és simi a vendégektől, útitársaktól is. És ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy kinek mi az anyanyelve.  A nyaralásunk célpontja idén ismét a horvát tengerpart, így újra a kutyabarát Bábelben találhattuk magunkat. Íme 5 mód, ahogy a kutyások a világ minden részén tudnak barátkozni az ebekkel:

img_20170829_182312.jpg

Valljuk be, velük azért nehéz nem barátkozni... :-)

1. Hagyjuk a szavakat! A legegyszerűbb megoldás a kézzel-lábbal. Integetés, mosoly, fültő vakarás, sőt közös selfie is.

2. Menjünk biztosra! Vannak, akik néhány szóból is megélnek. A Horvátországba való belépéskor a határőr meglátta a juhászok vigyorgó arcát a kocsiban, és örömmel nyugtázta: „Vau-vau, da?”

3. Az számít, hogy mi elmondtuk! Az egyik pihenőnk alatt ma egy idős úr hosszan beszélgetett a juhászokkal – feltételezhetően arról, hogy kérnek-e a szendvicséből. Mivel az ebek nem mutattak különösebb érdeklődést, a bácsi egy idő után elrágta a maradék néhány falatot, majd kedélyesen elköszönt, és távozott. Azóta sem derült ki, hogy egyáltalán milyen nyelven beszélt...

4. Meg kell találni a leginkább közös nyelvet! Az épp Budapesten esett meg, hogy szóba elegyedett velünk egy kedves hölgy. Amikor meghallotta Elfie nevét – ami egyébként egy német női keresztnév –, felragyogott az arca. „A kedvenc német nagynénémet is így hívják!” És az ismerősség jóleső érzésével átváltott németre, hogy gyorsban megbeszélje a világ dolgait a kutyával.

5. Mindenből egy kevés is megteszi! Egy tipikus párbeszéd a kempingből, amiben a juhászokról érdeklődnek – az egyszeri gazdi pedig igyekszik a tőle telhető legjobban igazodni...

- German?

- Yes.

(Rövid családi konzultáció egy számomra ismeretlen nyelven.)

- Tolle Hunde, very clever.

- Danke...

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása