Coaching két lábon és hat lábon

Miért baj, ha állandóan balszerencse ér?

2017. november 23. - Nyíri Gabi

action-2962594_640.jpg

Gyakran érzed, hogy összeesküdtek ellened az égiek vagy hogy még az ág is húz? Ez önmagában is elég rossz, ráadásul sosem lesz vége! Hogyan lehet mégis kimászni belőle?

Az arckrémed magától értetődő módon akkor fogy el, amikor kutyasétáltatás közben pergamenné száradt a bőröd az orkán erejű szélben. Épp öntöd ki a kutyakaja maradékát a zsák aljáról, és az a rohadék táp persze, hogy a tányér mellé hullik. A kukásautónak pont akkor kell a ti utcátokban állnia, amikor sietsz ki a buszhoz – a busz természetesen elmegy az orrod előtt. Ennyi bosszantó sorscsapást bármelyik reggel be lehet szerezni kevesebb, mint egy óra alatt. Tökéletesen elég arra, hogy tönkretegye a napodat, ráadásul nincs rá semmi garancia, hogy akármelyik másik nap egy kicsit is jobb lesz. Elég kiábrándító perspektíva, nem?

afghan-2665094_640.jpg

De. És mi teszi azzá? A tehetetlenség és kiszolgáltatottság érzése. Te igazán nem tehetsz semmiről, minden ellened van. Mégis hogyan lehet innen kimászni? Úgy, hogy ahány esetben csak lehetséges, azt mondod, hogy „én vagyok a felelős”!

Gonosz módon kifogyott az arckrémed?
Nem, nem vettél újat, amikor már csak kevés volt benne.

Puszta rosszindulatból melléhullott a kutyakaja?
Nem, nem figyeltél arra, amit csinálsz.

Aljas szándékkal az utadba állt a kukásautó?
Nem, annyira későn indultál el, hogy nem fért bele 15 másodpercnyi kitérő.

dog-racing-2878713_640.jpg

Most simán lehetsz rám dühös a fenti sorokért. Mi a fenéért vennéd magadra, hogy te vagy az összes balszerencséd oka? Azért, mert ez a tehetetlenség és kiszolgáltatottság ellenszere: „én vagyok a felelős” = „képes vagyok változtatni a dolgokon”. Ha a hozzáállásod révén átengeded az irányítást a külső körülményeknek, egy dolog múlik csak rajtad: csendben duzzogsz a történtek miatt, vagy vörös fejjel dühöngesz – tudniillik a többi nem rajtad áll. A másik lehetőség, hogy magadhoz veszed az irányítást, vagyis felelősséget vállalsz. Vásárolhatsz időben, figyelhetsz jobban, indulhatsz korábban. Dönthetsz úgy is, hogy nem teszed ezeket, és vállalod a következményeket.

Neked melyik szimpatikusabb? Sorscsapások vagy döntések? Balszerencse vagy felelősségvállalás?

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása