Coaching két lábon és hat lábon

Így használd, amit megtanultál!

2021. június 03. - Nyíri Gabi

dsc_4150_604x330.png

Az első sikerek a hobbi agility-seknél hamar megjönnek, és a történetnek legtöbbször bőven nincs itt vége. Mi miatt van ez? És hogyan segíthet téged megbirkózni a saját kihívásaiddal?

Hobbi agility edzésre különböző okok miatt jönnek az emberek: szeretnének minőségi időt tölteni a kutyával, jó lenne fejben is lefárasztani az ebet, vagy épp a kutya-gazdi kapcsolat erősítése a cél. És persze ott van az is, hogy megtetszett ez a dolog a szomszéd pályán, amit a kutyaiskola más foglalkozásai alatt láttak.

Amellett, hogy kiderül, agility-zni bizony összetett dolog, az első sikerek – ahogy ezt mondani szoktuk, az előrelépés első jelei – hamar megjönnek. A kutya kezdi megérteni, hogy mit várunk tőle a különböző akadályok és nem mellesleg a köztük lévő üres tér kapcsán. A gazdi is egyre otthonosabb ebben a világban: hurrá, meg tudta jegyezni a feladatot, nem azt érezi folyton, hogy túl sok keze van, és már felismer jelenségeket.

Ez már önmagában bőven elég indok lenne az örömre, csakhogy legtöbbször van tovább is.

Mert mindaz, amit az agility kapcsán kezdenek el gyakorolni, fokozatosan megjelenik a mindennapokban is: mennyivel ügyesebben mozog a kutya ott is, ahol eddig bizonytalan volt, ösztönösen használok bizonyos testjeleket, és láss csodát, működik, sokkal jobban figyel rám.

Az egyik helyen megtanuljuk, és másutt is működik. Menő, nem?

dsc_4133_604x330.png

De bizony! És ez ugyanígy működik a kutyázáson kívül, a te esetedben is. A különböző szerepeidben – kutyás, családi, szakmai, vezetői, közösségi stb. – elsajátítasz, és sikeresen alkalmazol egy csomó készséget, ami szükség esetén bevethető lenne az életed legkülönbözőbb területein.

Azért mondom, hogy bevethető lenne, mert gyakran tapasztalom, hogy az emberek simán kihagyják ezt a lehetőséget. Amikor szembe találják magukat egy megoldandó feladattal, a rendelkezésükre álló személyes erőforrásokat – készségeket – csak szorosan ugyanazon a területen belül kezdik keresni: „Ez itt egy szakmai vita. Mit tapasztaltam az eddigi pályafutásom során, amit itt bevethetnék?” „Íme egy nagyobbacska családi rendezvény. Lássuk, mi van a rokoni bulik körében, amit hasznosítani lehetne?” És jó nagy eséllyel arra jutnak, hogy semmi...

Miben más az előző példa az agility és a mindennapok kapcsán? Hogy ott a figyelem a kihívás jellegén van, nem pedig azon a közegen, ahol azt éppen megjelenik. Jó kis mozgáskoordináció kell a pályán és egy hétköznapi szűk helyen is. Azt akarom hatékonyan elmondani a kutyának, hogy mire készülök és mit várok tőle, mindegy, hogy hol. Sok az inger, ami elvonhatná a kutya figyelmét itt is, ott is.

Az általános tudás, amit ez alapján betehetsz az eszköztáradba: Amikor az életed bármelyik területén találkozol egy olyan feladattal, amivel kapcsolatban eszköztelennek érzed magad, vedd le a figyelmedet egy pillanatra arról, hogy konkrétan hol bukkant fel ez a dolog! Ehelyett tedd fel magadnak azt a kérdést, hogy mire van szükség tőled a sikeres megoldáshoz, és hogy mikor találkoztál már hasonlóval. Így a tapasztalataid sokkal szélesebb körével tudsz kapcsolatba kerülni, és jobb eséllyel találod meg a szükséges készséget is.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása