Coaching két lábon és hat lábon

Kutyásként ezekhez nem ragaszkodsz egy esős napon

2021. április 14. - Nyíri Gabi

medve_elfeske_vizes.jpg

Az időjárás hat arra, hogy mit és hogyan csinálunk a kutyázásban. Mi az a 3 fontos terület, ami a segítségünkre van? És hogyan használhatjuk ugyanezeket bármilyen kihívás kapcsán?

Az elmúlt napokban rendes adagot kaptunk esős időből. Kutyásként kettős a viszonyunk az időjáráshoz: Egyik oldalról – főleg, ha lakásban laktok – nincs mese, mindenképp menni kell valamennyit. Másrészről azért az esik meg fúj bele tud szólni abba, hogy mit és hogyan csinálunk.

Éppen ezért vannak dolgok, amikhez a saját érdekünkben nem ragaszkodunk:

1. Nem ragaszkodunk hozzá, hogy ne essen. Az időjárás azért is trükkös műfaj, mert könnyű rajta a végtelenségig és teljesen értelmetlenül dühöngeni. Mármint azon, hogy éppen nem olyan, amilyet mi szeretnénk – például esik, amikor mi nem rendeltünk esőt. És ez csak arra jó, hogy elvigye az összes energiánkat.  (Erről itt olvashatsz részletesen.)

52955_3283409704661_1442848163_o.jpeg

2. Nem ragaszkodunk hozzá, hogy kint maradjon a sár. Ha ki kell menni az esőbe, garantált, hogy a kutya – vagy a cucc, amit ráadunk – sáros lesz, és a sár elindul velünk befelé. Akkor is, ha ez nekünk nem tetszik, vagy ha azt tűztük ki magunk elé, hogy márpedig mindig makulátlanul tiszta lesz a lakásunk. Az irreális célok kiválóan alkalmasak az életünk megkeserítésére, ezért jobb ebből is kimaradni. (Erről itt olvashatsz részletesen.)

3. Nem ragaszkodunk hozzá, hogy hol fárasztjuk le az ebet. Sétálás – szaglászik, labdázunk – rohangál, gyakorlunk – koncentrál. Nagyjából ezek kombinációjára lövök egy átlagos reggeli sétán. Már amikor épp nincs özönvíz. Mert ha de, akkor változtatok: sétálunk – valamennyit, és a nappaliban gyakorlunk mindenfélét, amihez nem kell sok hely, és fejben fárasztó. Az eredmény némi takarítani való, és ugyanolyan elégedetten alvó juhászok. Ha az eredményt akarjuk, nem érdemes a módszerhez is mereven ragaszkodni.

Az életed más területein lehet, hogy nem az esővel gyűlik meg a bajod, de nehezített pálya igenis adódhat. Bármilyen kihívást jelentő helyzetben bevetheted ugyanazokat a dolgokat, amik kutyásként segítenek megőrizni a lelki békédet (józan eszedet): foglalkozz az elvárásaiddal, a céljaiddal és a rugalmasságoddal!

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása