Coaching két lábon és hat lábon

Hallgass a józan eszedre karácsonykor is!

2019. december 24. - Nyíri Gabi

dog-4712928_640.jpg

Elméletben mindenki tudja, hogy mitől lesz boldog a karácsonya. Az már egy más kérdés, hogy ez a tudás mennyire köszön vissza abban, amit végül tényleg tesz... És vajon mennyire jellemző ez a jelenség az év többi részében?

Az advent kezdete óta tele van a net olyan mémekkel, amik a karácsonyi elmélet és gyakorlat közti különbséget mutatják. Mostanra biztos hozzád is eljutott, hogy ma a Jézuska jön, nem a Köjál, a különböző harci jeleneteket ábrázoló festmények rajta a felirattal, hogy új kasszát nyitunk, vagy az előtte-utána képek, amikből egyértelmű a tetemes ünnepi súlygyarapodás.

Az egy dolog, hogy neked személy szerint tetszenek-e ezek a képek, de megmagyarázni biztosan nem kell őket – ahogy senki másnak sem. Miért? Mert elméletben pontosan tudod, hogy mit kellene tenned egy boldog karácsony érdekében: lelassítani adventkor, az élményre figyelni és nem a tárgyakra, határt szabni a készülődésnek és nem betegre enni magad a következő egy hétben. Így pontosan felismered, hogy a képeken ennek a szöges ellentéte történik.

dog-4712929_640.jpg

Mi is ez a jelenség, ha egy kicsit távolabbról nézed? Hogy az emberek elméletben pontosan tudják, hogy egy helyzetben mi lenne a helyes illetve mi lenne jó nekik, és nagyon gyakran mégsem így cselekszenek. Végül pedig tök elégedetlenek a végeredménnyel. (Vagy csak nevetgélnek rajta – erről itt olvashatsz részletesen.) Angolul ezt úgy mondják, hogy a józan ész nem egyenlő a józan cselekvéssel.

Karácsonykor azért könnyű ezt észrevenni, mert sokszor akkora a kontraszt elmélet és gyakorlat közt, hogy érdemes viccet csinálni belőle. Csakhogy egyáltalán nincs ez máshogy az év bármelyik napján sem: virágzik a „tudni és nem csinálni”. Hogyan érheted tetten magadat, amikor te is ebben vagy?

  • Az egyik jó jelző a „kellene”. Ha azon kapod magad, hogy folyton arra gondolsz, „ezt és ezt kellene csinálni, dehát...”, és ide helyettesíts be a témához illő tetszőleges kifogásokat.
  • A másik ilyen jel, hogy bosszant, amikor szembe találkozol a józan ész diktálta üzenetekkel. „Persze-persze, ezt mindenki tudja, de...”, és ide is szabadon elhelyezhetőek a kifogások.

pug-3067600_640.jpg

Az ellenszer pedig tényleg annyira egyszerű, amilyennek tűnik – ha épp abban a fázisban vagy, hogy zavarnak a józan ész mondotta dolgok, elnézést – cselekedj a józan eszeddel összhangban. Nem, nem biztos, hogy könnyű lesz, de ha valóban fontos neked a téma, meg fogod tenni a szükséges lépéseket.

Cselekedj most karácsonykor is a józan eszeddel összhangban, hogy nyugodtan kívánhassak nagyon boldog karácsonyt!

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása