Coaching két lábon és hat lábon

Mennyire pörgős a kutyád? És te?

2019. szeptember 24. - Nyíri Gabi

dog-4499086_640.jpg

A kutyázásban egy csomó probléma adódik olyankor, amikor a kutya általános energiaszintje nincs összhangban a környezetével, a tőle elvárt feladatokkal. Vajon hogyan jelenik meg mindez az emberek esetében? Mire érdemes saját magad kapcsán odafigyelned?

Sok gazdikereső poszt szól arról, hogy az eb túlságosan aktív, nagy a mozgásigénye, amit a tulajdonosok nem tudnak megfelelően kezelni, ezért mindenki érdekében új helyet keresnek a kutyának. Ritkábban olyan hirdetéssel is találkozni, amikor egy-egy alapvetően munka célú fajta képviselője higgadtabb az átlagnál, ezért a komoly képzés és versenyzés helyett inkább családi kedvencnek ajánlják. Ezek a példák pontosan azt mutatják, mennyire fontos, hogy a kutya általános energiaszintje – ezt úgy is mondhatjuk, hogy az amennyire pörgős az az eb – illeszkedjen a környezetéhez és azokhoz a feladatokhoz, amiket végezni fog.

Hogyan alakul mindez az emberek esetében? Az a helyzet, hogy nagyon hasonlóan. Az emberek is különböznek abban, hogy mekkora általános pörgés esik jól nekik, mekkora mindennapos tempóra van szükségük ahhoz, hogy elemükben érezzék magukat. Van, aki akkor van jól, ha ezer dolog történik egyszerre, és mindben jut neki egy kis szerep. Másnak arra van igénye, hogy egy vagy legfeljebb néhány dologgal foglalkozhasson elmélyülten. Ahhoz, hogy valaki hosszú távon jól érezze magát egy helyzetben – például egy munkakörben – elengedhetetlen, hogy az alapvetően összhangban legyen az illető általános energiaszintjével.

dog-4494417_640.jpg

Amikor sérül ez az összhang, az eredmény nem kevésbé problémás, mint a kutyák eseténben. Egy vállalati készségfejlesztő program során találkoztam például egy résztvevővel, aki arról mesélt, hogy elege van a fejetlenségből és abból a tempóból, amit elvárnak tőle. Félig viccesen megkérdeztem, hogy mennyi idő alatt unná meg, ha egy sokkal nyugodtabb munkakörbe kerülne. Azt mondta, soha. Mert élete legboldogabb időszaka volt, amikor határőrként dolgozott, és 12 órában a látóhatárt kellett figyelnie – az volt igazán neki való. Nem csoda, hogy nem érezte jól magát kb. 30 embert irányítva az egész napos pörgés során...

A másik végletet a saját bőrömön tapasztaltam. Még vállalati oldalon dolgoztam, amikor megkerestek egy új állás kapcsán. Az interjún megkérdeztem, hogy mivel kellene pontosan foglalkoznom. Ízelítőként elmondták, hogy mivel töltötte az idejét ebben a munkakörben az elmúlt 6 hónapban az, akivel nagyon elégedettek voltak. 4 napra ez jó program – gondoltam magamban –, de vajon mit csinált egyébként? Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy abban a cégben ez az általános tempó, így ebben a beszélgetésben ki is merült a közös történetünk...

Mindezek alapján érdemes mire odafigyelned saját magad kapcsán? Ha gyakran vagy fáradt vagy frusztrált, érdemes ránézned, hogy a jelenlegi munkádban vajon megvan-e ez az összhang.

Képek innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása