Coaching két lábon és hat lábon

Közhely? Lehet, de attól még nem csinálod!

2019. szeptember 19. - Nyíri Gabi

puppy-4461616_640.jpg

Ez közhely! Ez túl egyszerű! Erről már hallottam! – csupa olyan mondat, ami az útjába állhat annak, hogy igazán jó legyél a saját területeden. Hogyan működnek? És mit kockáztatsz, ha felülsz nekik?

A tegnapi poszt egészen nagy sikert aratott a Facebookon, pedig egy egészen egyszerű dologról szól.

„A kommunikáció egyik alapszabálya az, hogy csak azért, mert te elmondtál valamit, nem biztos, hogy a másik tényleg megértette.”

Nyíri Gabi

Van, aki szerint az ilyesmit egy kis józan ésszel mindenki tudja, más simán azt mondja rá, hogy közhely. A legritkább reakció az, hogy „Persze, én erre tudatosan odafigyelek!”

Ma már sokféle forrásból érkeznek hozzád mindenféle bölcs idézetek és jó tanácsok. Ez pedig elvezethet néhány félreértéshez, ami egyáltalán nem szolgálja a személyes fejlődésedet. Lássuk, mik ezek:

dog-4467062_640.jpg

1. A hasznos dolgok bonyolultak: Ez az, amikor megkérdőjelezed a józan ész fontosságát. Ha azt érzed, hogy ezt te magad is kitalálhattad volna, már nem is tűnik olyan hitelesnek az egész. Pedig még egy bonyolult gondolat kapcsán is azt tartják, hogy csak akkor érti valaki igazán, ha el tudja mondani egyszerűen. Szóval ha jól érthető, nem feltétlenül azt jelenti, hogy felszínes vagy egyenesen marhaság, hanem lehet, hogy egyszerűen jól van elmondva.

2. A hasznos dolgok újak számodra: „Jaj, ne már, erről már ezerszer hallottam!” A legveszélyesebb mondat, amit készségfejlesztő programok során hallok. Tudni valamiről nem egyenlő azzal, hogy csinálod is! Ne keverd össze a tájékozottságot a gyakorlati alkalmazással! (Erről a témáról itt olvashatsz bővebben!)

dog-4480636_640.jpg

3. A hasznos dolgok csak egyetlen embernek jutottak eszébe: A hitelesség másik lehetséges gyilkosa, hogy „De hát ezt másnál is olvastam már!”. Nem, nem biztos, hogy plágium. Akik ugyanazon a területen dolgoznak, és ráadásul jól is csinálják, időnként hasonló meglátásokra jutnak egymástól függetlenül is. És ez így van jól! Képzeld el, milyen lenne megtanulni valamit egy világban, ahol mindenkinek, aki próbálkozik az adott dologgal, tök más jön be...

A saját érdekedben ne keverd le túl könnyen a javaslatokat, amikkel találkozol. A gyakorlatban az számít igazán, amit csinálsz is, nem csak ismersz...

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása