Coaching két lábon és hat lábon

Hallottál róla, na és?

2019. január 08. - Nyíri Gabi

dog-3898418_640.jpg

„Erről már hallottam!” – a legveszélyesebb mondat, ami elhangozhat, amikor gyakorlati, a mindennapi életben bevethető tudás megszerzéséről van szó. Mi a baj vele? És hogyan kezelheted a helyén az elméleti tudásodat?

Tájékozottnak lenni, széleskörű műveltséggel, ismeretekkel rendelkezni menő. Ráadásul nem is adják könnyen, sok idő és energia befektetésével lehet megszerezni. Vannak területek, ahol könnyű pontosan látni, hogy ez mit ad nekünk. Az érdeklődésünk homlokterében lehetnek olyan témák, amelyeket nem akarunk tevékenyen űzni. Tudhatunk sokat a kortárs képzőművészetekről anélkül, hogy valaha is alkotni próbáltunk volna valamit. Ilyenkor egészen nyilvánvaló, hogy az ismereteink nem tesznek képessé minket arra, hogy csináljuk is a dolgot.

dog-3898445_640.jpg

Sokkal trükkösebb lehet a helyzet akkor, amikor az ismereteink olyan területhez kapcsolódnak, amelyet a gyakorlatban is csinálunk. Miért? Mert előfordulhat, hogy az elméleti tudásunkat összekeverjük azzal, hogy az adott dolgot a gyakorlatban is tudjuk alkalmazni. Készségfejlesztés kapcsán gyakran találkozom a következő jelenséggel:

- Nézzünk rá erre a témára!
- Ne már, egy csomót hallottunk róla!
- OK, akkor mutassátok meg kérlek.
Zavart pillantások.
- Egyébként mit hallottatok a dologról?
- ... – értsd leginkább azt, hogy létezik...

Amikor a gyakorlati tudásod fejlesztéséről van szó, tartsd szem előtt kérlek, hogy az elméleti ismeretek nem egyenlőek azzal, hogy csinálni is tudod az adott dolgot. Valószínűleg nem nagyon fogod csinálni, ha nem is hallottál róla, de fordítva nem igaz. Stephen Covey a gyakorlati tudás kapcsán azt mondja, hogy amíg nem csinálod, nem tudod. Legfeljebb hallottál róla. Így ha valóban akarod csinálni, addig kell vele foglalkozni, amíg ténylegesen nem megy.

Képek innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása