Coaching két lábon és hat lábon

Te mit nem akarsz?

2019. szeptember 10. - Nyíri Gabi

dog-4441580_640.jpg

Mit hallunk folyton a változások kapcsán? Kell egy jó ok, amiért megéri változtatni.  Mi az, ami ilyenkor kirajzolódik a szemünk előtt? Valami új, valami haszon, valami nyereség, valami, amit megkapunk. Biztos, hogy csak ez működik?

Ma egy hosszabb szünet után találkoztam egy ügyfelemmel, aki arról számolt be, hogy masszív változtatásokat vezetett be a munkahelyi időbeosztása kapcsán. Mit gondolsz, mi miatt? Nagyon szeretne valami újba kezdeni? Van egy nagy terve? Nem igazán erről van szó. Azt mondta, „Nem akarok még egy olyan őszt, mint a tavalyi!” Akkor valójában mi motiválja a változásokat, az igen vagy a nem?

Úgy tűnik, hogy a sok szép, soha meg nem valósuló terv után a tényleges változáshoz gyakran szükség van rá, hogy beteljen az a bizonyos pohár, tehát az adu ász a nem. „Brúnó a harmadik papucsomat darálta le a héten, innentől biztosan nem hagyom elöl többet!” „Én még egyszer nem fogom ezt a kutyát negyven percig kergetni a futtatóban!” „Márpedig többször nem fogja az állatorvos azt mondani, hogy kövér ez a kutya!”

dog-4458135_640.jpg

Végső soron minden viselkedés mögött két mozgatórugó áll: örömszerzés és a kellemetlenségek, a fájdalom elkerülése. A fontossági sorrend pedig: előbb a kellemetlenségek elkerülése és csak utána az örömök. Vagyis hogy a viselkedésedre erősebb befolyást gyakorol az, amit semmiképp nem szeretnél, mint az, amit nagyon.

Ebből pedig egy nagyon gyakorlatias lépés következik a változások kapcsán: Persze tök jó azt elképzelni, hogy mi mindent nyersz, ha változtatsz – mire mondasz igent, ha elköteleződsz a változás mellett. Azonban ennél fontosabb megtalálni azokat a kellemetlenségeket, „fájdalmakat”, amelyeket csak úgy kerülhetsz el, hogy tényleg megléped a tervezett változtatást.

Változtatnál? Keresd meg azt a jó okot, amire alaposan nemet mondhatsz! Te mit nem akarsz?

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása