Coaching két lábon és hat lábon

Tiszta prioritások nélkül nincs jó szabadidő sem!

2019. április 09. - Nyíri Gabi

puppy-4112121_1280.jpg

Elméletben mindenki szeretné, ha lenne szabadideje, lehetőleg sok. Amikor aztán tényleg ott van, nem mindig könnyű kezdeni vele valamit, amitől úgy érezhetjük, hogy csak kifolyt a kezeink közül. Mi kell ahhoz, hogy jól érezd magad a szabadidődben? Tiszta prioritások mindenképp.

- Hurrá, péntek van, közeledik a hétvége!
- Tök jó, és mit fogunk csinálni?
- Fogalmam sincs. Van ötleted...?
- Nincs...

A párbeszéd. ami működik több személy közt, vagy lejátszható egyedül is, belső dialógusként. Valami aztán persze lesz, mert az idő nem áll meg. Vasárnap este meg jön a zavart pillogás, hogy „ezt akartuk mi egyáltalán...?” Még csak az sem biztos, hogy ne telt volna kellemesen a két nap. Csak hát annyi minden mást is lehetett volna csinálni. A kérdés, hogy honnan fogjuk tudni, hogy jól töltöttük-e el a hétvégénket – vagy bármilyen egyéb szabadidőnket.

dog-4112950_640.jpg

Mostanra lehet, hogy teljesen kiakadtál a fenti soroktól. Hogy-hogy mit csinálunk? Például kutyázunk. Alszunk és sorozatot néztünk, esetleg a kettőt egyszerre. Megyünk kirándulni. És ha ez történt, jól csináltuk.

Mitől vagy ebben olyan biztos? Onnan, hogy ezek a dolgok fontosak neked. A szabadidő kutyás idő. Vagy épp semmittevésre szánod, esetleg mozgásra. A lényeg, hogy tudod, mik a prioritások az életedben, és innen csak egy lépés leképezni őket a szabadidődben. Ha ez a helyzet nálad, akár fel is mentheted magad a további olvasás alól. És mi van, ha nem állsz ilyen jól?

dog-4113859_640.jpg

Mikor érdemes gyanakodnod, hogy a szabadidőhöz való viszonyod épp a prioritásaid tisztasága – pontosabban nem tisztasága – kapcsán jelez neked?

  • Ha gyakran nem tudod, hogy mihez kezdj a szabad óráiddal, napjaiddal.
  • Ha egy-egy szabadidős tevékenység közben azon kattogsz, hogy jobb lenne valami mást csinálni.
  • Ha a szabadon eltöltött idő végén csak hiányérzeted van – mintha pont a lényeg maradt volna ki.

Ha te is épp a jelzéseket kapod, ne a szabadidődnél próbáld megoldani a dolgot! Irányítsd a figyelmedet arra, hogy mit akarsz az életeddel összességében! Mi fontos neked? Mit és hogyan szeretnél elérni, megvalósítani? (Ennek kapcsán itt találhatsz támpontot.) Amint tisztázod magadban a fő csapásirányt, a szabadidő kérdése is rendeződik magától.

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása