Coaching két lábon és hat lábon

Mennyire kerek az életed?

2015. április 30. - Nyíri Gabi

jo_ira_nyba_haladsz_border_1_1.jpg

Mindenki kerek, egész életre vágyik, és mindent meg is tesz azért, hogy ezt elérje. Sokan kérdezik maguktól mégis, hogy vajon a megfelelő dolgokkal foglalkoznak-e. Tényleg ezek fogják hozzásegíteni őket ahhoz, amit el szeretnének érni? Lássunk egy egyszerű eszközt, ami segít eldönteni, hogy jó irányba haladsz-e.

Miért nem feltétlenül egyszerű válaszolni arra a kérdésre, hogy jó irányba haladunk-e? Azért, mert általában nem csak egy dolgot szeretnénk egyszerre elérni. Például szeretnénk karriert csinálni, és emellett fontos az egészségünk megőrzése is. Vagy szeretnénk kutyát tartani, és sokat utazni. Esetleg szeretnénk sokat keresni amellett, hogy sok szabadidőnk marad. Sőt, akarhatjuk akár az összeset egyszerre. A kérdés tehát nem csak az, hogy hogy haladunk az egyes célok megvalósításával, hanem hogy tudunk-e egyensúlyt teremteni a vágyaink közt.

Mutatok neked egy eszközt, ami segít feltérképezni, hogy hol tartasz az egyes céljaid elérésében, és a köztük lévő egyensúly megteremtésében.

A teendők:

1. Rajzolj egy kört, és oszd fel 8 részre.
2. Válassz 8 szempontot, amelyek mentén le tudod írni azt az életet, amire vágysz. Alább találsz egy példát, de választhatsz egészen más tényezőket is. A körvonal szimbolizálja a kerek, egész életedet, vagyis mindazt, amit a 8 kiválasztott szempont kapcsán el szeretnél érni.
3. A kör középpontjából az egyes szempontokra mutató vonalak skálákként fognak szolgálni. Jelöld be rajtuk, hogy hogy hol állsz most az adott tényező kapcsán. Ha közel vagy a célodhoz, tedd a jelölést a körvonalhoz közel. Ha úgy érzed, még nem vagy ott, tedd a jelölést a kör középpontjához közelebb.
4. Kösd össze a jelöléseket!

jo_ira_nyba_haladsz_4_le_pe_s_saja_t.png

A rajzod a következő kérdéseket segít megválaszolni:

  • Mennyire kerek az életed? Mennyire vannak egyensúlyban a különböző szempontok?
  • Mennyire vagy közel a céljaid eléréséhez?
  • Melyik szempont kapcsán állsz jól?
  • Melyik szempontnál látsz nagyobb elmaradást?

jo_ira_nyba_haladsz_eredme_nyek_saja_t.png

Most, hogy már látod, hogy hol tartasz az egyes céljaid elérésében, és az egyensúly megteremtésében, ezeken a dolgokon érdemes még elgondolkoznod:

  • Mit mond el neked ez a kis gyakorlat az életedről?
  • Mennyire vagy elégedett a helyzeteddel?
  • Merre változnak a dolgaid? Hogy nézett volna ki a rajzod 6 hónappal ezelőtt?
  • Mit fogsz tenni, hogy közelebb kerülj a kerek, egész életedhez?

Kép innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása