Coaching két lábon és hat lábon

Örömet szerzel másoknak? Tök jó az neked!

2019. március 21. - Nyíri Gabi

dog-3986171_640.jpg

Mit csinál egy kutyás, amikor rossz passzban van? Kutyázik. Jó eséllyel valami olyat tesz, amivel örömet szerez az ebnek. És ezen keresztül saját magának is. Hogy működik ez? És hogyan lehet többet csinálni belőle?

Amikor rosszul érezzük magunkat, persze, hogy próbálunk tenni valamit. Egy csomó lehetőségünk van – jobbak és rosszabbak – a probléma megoldásától az önsajnálatig. A kutyások csodafegyvere a kutyázás. És hogyan csináljuk ösztönösen? Úgy, hogy a kutyának jó legyen, mert attól nekünk is jó lesz. Hogyan járulhat hozzá ez a támogató hozzáállás – legyen szó akár kutyákról akár emberekről – a jóllétünkhöz és a személyes fejlődésünkhöz?

schafer-dog-3990532_640.jpg

1. Elfelejtheted a stresszt! Biztosan te is tapasztaltad már, hogy igazán jót idegeskedni akkor lehet, amikor az ember leül agyalni. Ilyenkor van idő kidolgozni magunkban a tényleg legrosszabb kimenetel részletes képét, és lebontani a magabiztosságunk utolsó darabkáit is. Dale Carnegie szerint éppen ezért a feszültség, a szorongás legjobb ellenszere, ha elfoglaljuk magunkat. A tevékenykedés eltereli a gondolatainkat a bajainkról, és kellemesen el is fáraszt. Ha már extra kapacitásokat vetünk be, miért ne tehetnénk valamit másokért?

basset-hound-3858170_1280.jpg

2. Megsokszorozhatod! Ha valakinek teszel egy apró szívességet, az illető valószínűleg örülni fog. Még szép, ez volt a cél. A másik mosolya, a csillogás a szemében téged is jó kedvre deríthet. Vedd észre, és mosolyogj vissza!

hybrid-3792401_640.jpg

3. Tanulhatsz magadról is! Nem mindegy, hogy mikor és hogyan segítesz. Elsőre jól hangzik magadat nem kímélve mindent megtenni másokért vagy a szívügyedért, hosszú távon azonban ez nem vezet jóra. Önmagad elhanyagolása kimerüléshez, fásultsághoz vezet, ez pedig kihat a teljesítményedre, amit másoknak nyújtani tudsz. Adam M. Grant olyan embereket mutat be, akik évtizedeken keresztül folyamatosan kiemelkedő dolgokat tettek a közösségükért. Ez úgy volt lehetséges, hogy a mások érdekében végzett munka közben nem tévesztették szem elől a sajátjukat sem. Ha szeretnéd a jó segítő formádat megőrizni, legyél tisztában vele, hogy mire van szükséged a rendszeres feltöltődéshez!

Képek innen: 1., 2., 3., 4.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása