Coaching két lábon és hat lábon

Mi lenne, ha szeretnéd, amid van?

2018. november 20. - Nyíri Gabi

dog-3814619_640.jpg

A kutyák kapcsán jól ismerjük azt a nézetet, hogy alapvetően nincsen jó vagy rossz karakter, a lényeg, hogy illeszkedjen a kutya a környezetéhez és a feladathoz, amire szánták. Nagy energiájú kutyát aktív családba, egy lassabb ebet a nagymama mellé. Akkor vajon miért vagyunk hajlamosak máshogy gondolkozni a saját tulajdonságaink kapcsán?

„Az a baj velem, hogy engem minden érdekel. Bezzeg a tesóm, ő annyira jól el tud mélyülni egy dologban...”
„Az a baj velem, hogy pontosan tudom, mit szeretnék. Egyszerűen magasak az elvárásaim.”

Csak két példa az utóbbi időből, ami arról szól, hogy van az illető karakterének egy jellemzője, amire a tulajdonosa ferde szemmel néz. Pedig a széles érdeklődési kör önmagában sem nem jó, sem nem rossz. Ugyanez a helyzet a magas elvárásokkal is: kontextus nélkül semleges. Egy darabunkat hosszú távon nem szeretni azonban nem kifizetődő, ezért előbb-utóbb megjelenik a késztetés, hogy kezdjünk vele valamit. Íme a lehetőségek:

dog-3814623_640.jpg

  • Megváltoztatni: Alaposan szemügyre véve a jelenlegi és a tervezett jövőbeni helyzetünket mondhatjuk azt, hogy ez a tulajdonság tényleg nem szolgál minket. Vagyis kontextusba helyezve a dolgot dönthetünk úgy, hogy változtatni akarunk. Elkezdhetünk dolgozni a fókuszunkon és megvizsgálhatjuk, hogy mi az, ami tényleg számít nekünk az elvárásaink közül.
  • Felhasználni: Közelíthetünk a másik irányból is, és megnézhetjük, hogy mire lehet jó az, hogy olyanok vagyunk, amilyenek. Vagyis kereshetünk olyan kontextust vagy értelmezést, amibe illeszkedik a meglévő tulajdonságunk. Mondhatjuk például, hogy ha projektekkel foglalkozunk, ott muszáj mindig új témákba beleásni magunkat, úgyhogy pont jól jön, hogy minket minden érdekel. Vagy ha magasak az elvárásaink, az tök jó, mert egy választási helyzetben csak néhány lehetőséggel kell érdemben foglalkoznunk.

Szóval ha a kutyázás kapcsán ismered a kutya – helyzet illeszkedést, adj saját magadnak is egy lehetőséget ezen a téren, és ne csak önmagad megváltoztatásban gondolkozz!

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása