Coaching két lábon és hat lábon

Nehezebb, mint a behívás és a járda szabály együtt, mi az?

2018. szeptember 06. - Nyíri Gabi

dog-dogs-3615887_640.jpg

A városi kutyák kapcsán él az a nézet, hogy a boldog élet feltétele a megbízható behívás és járda szabály. Mi az, ami a saját jóllétünk szempontjából ugyanilyen fontos, mégis nehezen fogunk bele?

Ha vissza tudjuk hívni, és nem megy le a járdáról, rengeteg veszélytől és kellemetlenségtől megkímélhetjük a kutyánkat. Ezt elég könnyű belátni, és ezért hajlandóak vagyunk komoly erőfeszítéseket tenni a szükséges tréning kapcsán. Lehet, hogy ezeken kívül nem is nagyon tanítunk meg mást, mégis egy adott mértékig fegyelmezettnek, kézben tarthatónak tekintjük az ebet. És vajon mi a helyzet ezen a téren velünk, emberekkel?

dog-3586301_640.jpg

A jóllétünk érdekében sok mindent megpróbálhatunk kézben tartani, például étrendet, karriert, pénzügyeket, személyes kapcsolatokat. Ezek mellett azonban van egy dolog, ami kiemelkedő jelentőségű, ez pedig a gondolkodás. Kézben tartani, vagyis fegyelmezetten gondolkodni. Ez az életünk egy olyan aspektusa, ami felett lényegében bármi másnál jelentősebb befolyásra tehetünk szert.

Joggal mondhatod, hogy ne vicceljek már veled, mindenféle eszedbe jut anélkül, hogy erre külön engedélyt kérne tőled, vagyis nem igaz, hogy nálad van az irányítás. Ebben valószínűleg igazad van, az viszont mégis a te felelősséged, hogy milyen gondolatokat engedsz megtelepedni a fejedben. Mire figyelj oda, ha szimpatikusnak találod a fegyelmezett, tudatos gondolkodást?

australian-shepherd-3467641_640.jpg

  • Irányítsd tudatosan a figyelmedet! Attól, hogy valami magára vonta, még nem muszáj ott is hagynod.
  • Válogasd meg a szavaidat! Nem úgy értem, hogy ne beszélj csúnyán, hanem hogy igyekezz olyan nevet találni a dolgoknak, ami pozitívan hat rád. Valószínűleg könnyebben mászol ki egy helyzetből, ami „egy kis fejtörtést okoz”, mint abból, ami „megkeseríti az életedet”.
  • Tegyél fel jó kérdéseket! Magadnak, főleg. Az elméd úgy működik, hogy igyekszik a kérdéseidet megválaszolni akkor is, ha azok egy kicsit sem visznek előre. Például ha azt kérdezgeted magadtól, hogy miért vagy ilyen szerencsétlen, egy idő után fogod látni azt a balszerencsét, és okot is fogsz találni rá. Valószínűleg jó lehúzósat...

Persze a fegyelmezett gondolkodás nem megy magától, de gondolj arra, hogy mennyit gyakoroltad a kutyáddal a behívást meg a járdázást...

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása