Coaching két lábon és hat lábon

4 félreértés a tanácsok kapcsán

2018. június 26. - Nyíri Gabi

dachshund-3480823_640.jpg

Tudjuk, hogy jó lenne tanulni másoktól, de néha nagyon utáljuk, ha megmondják, mit csináljunk. Vagyis gyakran ellentmondásos a tanácsokhoz fűződő viszonyunk. Íme 4 félreértés, amit ennek kapcsán érdemes tisztázni.

A napokban beszélgettem valakivel arról, hogy milyen nehézségeket tapasztal a nem túl rég örökbefogadott kutyájával. Szóba került, hogy mi állhat a jelenségek hátterében, hogy én mit tapasztaltam a mentett kutyáimnál, és hogy milyen megoldások jöhetnek szóba. „Köszönöm a tanácsokat” – zárta a beszélgetést a partnerem. Végre valaki – gondoltam –, aki jóban van a tanácsok műfajával.

Mit jelent a tanács? Az internetes értelmező szótár szerint „valakinek mondott vélemény arról, hogy mit kellene tennie, vagy hogyan kellene csinálnia valamit”. Íme 4, jellemző félreértés, amivel mégis gyakran találkozom a tanácsok kapcsán:

dog-3497074_640.jpg

1. Csak mert kaptunk egy tanácsot, azt muszáj meg is fogadni. Ilyen gondolatok állnak sokszor a dolog mögött: "nem mondaná, ha nem lenne biztos benne", vagy "meg fog sértődni, ha mást csinálok". Emlékeztesd magad, hogy a tanács egy vélemény, nem több, nem kevesebb.

2. Egy tanács a tuti biztos megoldás. Azért, mert valakinek van egy elképzelése egy helyzetről, amit határozottan képvisel, nem biztos, hogy igaza is van. Igaza, értsd neked is működni fog az ő megoldása. Ugyanazt a célt sokféle módon el lehet érni, éppen ezért érdemes a tanácsokra inkább lehetőségként, mint tuti receptként tekinteni.

dog-3494486_640.jpg

3. Azé a felelősség, aki az ötletet mondta. Amikor a végén rosszul sül el egy megfogadott tanács, gyakran halljuk, hogy "De hát XY ezt mondta..." Ez nem garancia és nem mentség semmire. A végső döntés és a felelősség mindig azé, aki végül cselekszik.

4. A tanács tisztán a másik féltől jön. Hogy hangzik legtöbbször a tanácskérős mondat? „Most mondd meg, hogy mit csináljak!” Erre legszívesebben mindenkinek azt mondanám, hogy „Gondolkozz!” Vagyis hallgass meg másokat, mérlegelj, és dönts! Éppen ennek szellemében azok, akik foglalkozásként űzik a tanácsadást, rengeteg kérdést tesznek fel. Részben azért, mert így szerezhetik meg a véleményük kialakításához szükséges információkat, illetve azért, mert így tudják közös gondolkodásra bírni azt, aki tanácsért fordult hozzájuk.

Nyugodtan legyél jóban te is a tanácsokkal, csak kezeld őket a helyükön!

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása