Coaching két lábon és hat lábon

Így válassz magadnak kutyakiképzőt!

2016. január 21. - Nyíri Gabi

imprint-418594_640.jpg

Amikor a megfelelő kutyakiképző megtalálásáról van szó, kézenfekvő azt gondolni, hogy csak az ebnek választasz. Mivel azonban te is részt veszel a tanítási folyamatban, és neked kell együtt élned az eredménnyel, érdemes a saját igényeidet ugyanúgy figyelembe venned. Következzen 7 szempont a jó döntéshez!

Biztosan te is tapasztaltad már, hogy ha valahol a kutyakiképzők megítélésére terelődik a szó, hamar módszertani vita kerekedik. (Arról, hogy mi segíthet a módszerek közt választani, itt olvashatsz.) Esetleg földrajzi illetve anyagi természetű kérdések merülnek fel – vagyis hogy hol dolgozik és mennyibe kerül. Csak egészen ritkán hallani arról, hogy milyen vele kutyázni és tőle tanulni. Mik azok a szempontok, amik meghatározzák a te élményedet a közös munka során?

board-1106649_640.jpg

Tisztelettel kezel téged és másokat. Udvarias és barátságos veled szemtől szemben, és azokkal kapcsolatban is, akik épp nincsenek jelen. Nem enged teret előítéleteknek, pletykának, személyeskedésnek.

Képessé tesz arra, amit el szeretnél érni. A közös munka hatására a te képességeid fejlődnek. Nem csak arra törekszik, hogy időlegesen megoldja helyetted a nehézségeket.

Érted, hogy mi, miért és hogyan történik. Elmagyarázza az alkalmazott elvek, gyakorlatok, eszközök működési elvét és a várható eredményt. Nem állítja be varázslatként, csodaszerként a módszereit, és nincs az az érzésed, hogy csak vakrepülésben vagytok.

possible-953169_640.jpg

Dicsér. A fejlődésre, az előrelépésre irányítja a figyelmedet. Elismeri az erőfeszítéseid révén elért eredményeidet és a kitartásodat. Nem a tehetséget és a veleszületett adottságokat állítja a középpontba, nem ezektől teszi függővé a lehetséges sikereket. (Itt többet megtudhatsz a jól működő dicséretről.)

Jelzi a fejlesztendőket is. Értékes visszajelzéseket, tanácsokat ad, amik segítenek továbbfejlődni. Kiegyensúlyozottság jellemzi: nem hagy rád mindent, és nem is törekszik túlzottan a tökéletességre.

board-928390_640.jpg

Odafigyel rátok. Személyre szabottan foglalkozik veletek, kész a történéseket rugalmasan alakítani. Észreveszi, ha esetleg elakadtatok, és a segítségedre siet. Nem veszel el a tömegben, és nem egy konzerv megoldást kapsz.

Tartja a szavát. Teljes körűen tájékoztat, a megadott elérhetőségein valóban elérhető, és a megállapodásotok alapján jár el. Nincsenek meglepetések, apró betűs részek, extra költségek.  

Te melyik szempontokért tartod igazán nagyra a kiképzőtöket?

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása