Coaching két lábon és hat lábon

Mire jó az elég jó?

2015. december 03. - Nyíri Gabi

dog-214580_640.jpg

Tökéletes munkát végezni vonzó lehetőségnek tűnhet, de lehet, hogy mégsem kedvez a végeredménynek. Van értelme a tökéletesre törekedni? Lehet, hogy az elég jó teljesítménnyel végül többet érünk el? Mire jó az elég jó?

Amikor valami számunkra fontos dologgal foglalkozunk, szeretünk jó munkát végezni. Ha a kutyánk lábát tisztogatjuk egy esős séta után, igyekszünk az összes sarat eltüntetni. Ha tortát sütünk, arra törekszünk, hogy a krémet egyenletesen kenjük szét az oldalán. Ha éppen vizsgára készülünk, minél több pontra hajtunk.

Lehetséges túlzásba vinni a jó munkát? Valószínűleg igen. Mit szólsz ahhoz, hogy Brúnó lábát a fürdőkádas mosás és szárazra törlés után fertőtlenítő permettel fújjuk be, mielőtt újra letöröljük egy nedves ruhával? És ha a torta lapjait digitális mérlegen kenjük meg, hogy biztosan grammra egyenlő mennyiségű krém jusson minden emeletre? Vagy ha addig el sem megyünk a vizsgára, amíg van esélye, hogy olyan kérdést kapunk, amire nem tudjuk a választ?

rottweiler-1059494_640.jpg

A túlzott tökéletességre törekvés számos lehetséges hátránnyal jár:

  • Nem készülsz el a dolgokkal időre. Bár már rég öltöznöd kellene, még mindig Brúnó lábát törölgeted.
  • Elveszíted a rugalmasságodat. Ahelyett, hogy örülnél a szülinapozásnak, még akkor is a tortát állítod össze, amikor a vendégek már a nappaliban vannak.
  • Megbénít a kockázatkerülés. Elszalad melletted az egész vizsgaidőszak, ha minden vizsgán a 100%-ban biztosra mész.
  • Megutálod a témát. Amikor túlhajtod magad, rengeteget dolgozol vagy tanulsz, mindig rohansz, és nincs időd semmire, nagy esélye van, hogy a témát vagy a feladatot fogod hibáztatni a munkamódszered helyett.

rottweiler-1059495_640.jpg

Hogyan kerülheted el ezeket a veszélyeket? Előre határozd el, hogy milyen minőséggel leszel elégedett! Ha így teszel:

  • Te állítod fel magadnak a minőség mércéjét. Ez pedig segít uralni a helyzetet. Miért van ilyen sok krém a tortában? Mert az volt a cél, hogy befedje a gyümölcsöt is.
  • Pontosan tudni fogod, hogy mikor van kész valami. Brúnó lábán a zászlók sem sárosak, mehet a kosarába.
  • Tudsz tervezni. Egy hétre van szükséged ahhoz, hogy kidolgozod az összes tételt a vizsgára.
  • Menet közben tudod ellenőrizni, hogy hogy haladsz. Ha az elejétől fogva tudod, hogy mit és hogyan szeretnél elérni, munka közben megfigyelheted az előrehaladást. Így örömteli lehet a munka folyamata is, nem csak a befejezése.

Neked milyen területen lenne érdemes az elég jóra törekedni? Mit jelent számodra az elég jó?

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása