Coaching két lábon és hat lábon

Figyelj csak, így nézelődik a kutyád!

2021. március 09. - Nyíri Gabi

dsc_5461_604x330.jpeg

Önmagában az jól hat rád, ha elmélyülsz a kutyád nézegetésében. Ennél még tanulságosabb, ha azt veszed szemügyre, ahogyan az eb nézelődik. Mit tanulhatsz ebből a saját figyelmed működtetéséről?

Arról már beszéltünk korábban, hogy mi, kutyások szívesen nézegetjük az ebet, és azt is tudjuk, hogy ez jól hat ránk. Hogyan működik ez a hatás? Íme két fontos elem:

  • Valamit – esetünkben a kutyánkat – alaposan megfigyelni, igazán elmélyülni a szemlélésében, a jelenbe hoz, ez pedig ad egy nyugalmat, mert leválik a figyelmünk a múltbeli mindenféléről, meg a jövőbeli aggodalmakról és tervekről.
  • Miközben elmélyülünk a kutya szemlélésében, kapcsolódni is kezdünk. A szépség, a cukiság, amit látunk, összekapcsol az élet pozitív oldalával, ami jól hat az energiánk minőségére.

Az utóbbi időben azt vettem észre magamon, hogy az új kedvencem azt megfigyelni, ahogyan a juhászok nézelődnek. A hátsó teraszunkat hosszan süti a nap, amit a kutyák előszeretettel ki is használnak: kényelmesen leheverednek, és moziznak – én pedig ezt nézem.

Először azt gondoltam, hogy ez egy egyszerű szezonális dolog, azért fogott meg, mert ott van. Önmagában ez is pont elég lenne, de aztán rájöttem, hogy másról is szó van. A Legyél Mindig Kutyás! Működések közül épp a Tudatos jelenlétről olvastam mostanában. Eckhart Tolle beszél arról, hogy akkor használjuk a legjobban az elménket, ha amikor valamilyen megoldást kell találnunk, gyakran váltogatjuk a fókuszált figyelmet és a jelen egészéhez való kapcsolódást.

blog_2020_april_ep16_hogy_jo_n_o_ssze_az_e_rzelmeid_elfogada_sa_azzal_hogy_jo_l_akarsz_lenni.jpg

És pontosan ezt látom megvalósulni abban, ahogyan a juhászok nézelődnek! Időnként tágra nyitják a figyelmüket, ilyenkor a testtartásuk is teljesen laza. Aztán valamire ráirányul a fókuszuk – csak nem sétál egy macska a szomszédban? Hegyeződnek a fülek, megfeszülnek az izmok, mégis biztos lehetsz benne, hogy nem lőnek ki. Szemlélődnek, csak egy más figyelmi állapotban. Ezután megint jön a laza, az egészet befogadó figyelem.

Rugalmasan mozognak a jelen egészéhez való kapcsolódás és a fókuszált figyelem közt. Ez egy olyan működés, amivel érdemes neked is kapcsolatba kerülni. Kezdd azzal, hogy megfigyeled, amint a kutyád csinálja, aztán kezd vele kísérletezni te magad is!

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása