Coaching két lábon és hat lábon

Így ne hagyd el a szokásaidat!

2021. január 19. - Nyíri Gabi

_dsc8859_600x330.jpeg

Tudjuk, hogy egy új szokást nem könnyű meghonosítani. És vajon mennyire vannak biztonságban a régi, jól bevált rutinjaid?

Arról már beszéltünk korábban, hogy ha szeretnél egy szokást meghonosítani az életedben, érdemes hozzákötnöd a dolgot valami olyanhoz, ami egyébként is fontos számodra. Például a kutyázáshoz. Az én példám ennek kapcsán, hogy akkor tudtam elkezdeni rendszeresen szedni a saját vitaminomat, amikor a juhászokat porcerősítőre kellett fogni. Bár a saját bogyómat simán elfelejtettem, a kutyákét mindig észben tudtam tartani. Ebből következett, hogy amikor megyek beadni a táplálékkiegészítőt a kutyáknak, vegyem be a sajátomat is.

Kész, passz, a kérdés letudva. Évekig remekül működött a dolog, aztán... Ha ezen a ponton arra számítanál, hogy kiirthatatlanul beépült a vitamin szedés az életembe, csalódást fogok okozni. Sok minden változott: Elfie elment, Skill pedig új fajta készítményt kap, amit folyadékról lévén szó, hozzáadok a vacsorájához. Volt esti bogyó evés, nincs esti bogyó evés. – volt vitamin, nincs vitamin.

Mielőtt aggódni kezdenél, hogy lassan biztosan valamilyen hiányállapot fenyeget, örömmel jelentem, hogy meglett a megoldás. A dolog persze megint a juhászokhoz kapcsolódik, Skill egy ideje gyógyszert szed, amit reggelente kap. És kapja, persze. Így szép lassan összeraktam magamban, hogy itt a megoldás a vitamin-kérdésre: bogyó szedés újratöltve – és működik!

_dsc8833_600x330.jpeg

Mi az, amit ebből a kis történetből vigyél el kérlek magaddal a szokások kialakítása és fenntartása kapcsán?

1. Kösd valamihez, ami fontos! Az fog megragadni, amit fontosnak tartasz, így egy új szokás kialakításánál muszáj ezt a kapcsolatot megkeresned.

2. Jól működnek az emlékeztetők! Nem kell mindent külön-külön észben tartanod, az egyik dolgot használhatod egy másik emlékeztetőjeként. A képlet egyszerű, amikor ezt teszed, rögtön megcsinálod azt is.

3. Gondozd az emlékeztetőidet! Időnként hozhatja úgy az élet, hogy változtatnod kell bizonyos jól bevált gyakorlataidon. Ezzel semmi baj sincs, sőt, van, hogy ez elkerülhetetlen. Ilyenkor azonban érdemes vetned egy pillantást arra, hogy vajon az, amit épp eldobni készülsz, nem emlékeztet-e valamire, amit viszont szeretnél megtartani. Ha igen, alakíts ki tudatosan új emlékeztetőt!

Lehet, hogy egy változás miatt te is elhagytad valamilyen egyébként hasznos szokásodat? Ha igen, mi lehet egy új és működő emlékeztető?

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása