Coaching két lábon és hat lábon

Tudod, mikor kell elengedni?

2021. január 12. - Nyíri Gabi

_dsc8903_ma_solat.jpg

Sok szó esik róla, hogy a sikerhez kitartás kell. Csak persze nem mindegy, hogy mi mellett és meddig tartunk ki. Vajon mi van, ha nem engedünk el valamit idejében?

Íme a jellemző példa:

Brúnó kapott egy új játékot. Nekünk tetszik, esetleg még drága is volt. A kutya meg nagy ívben tesz rá. Megszületik a családban az elhatározás: „Márpedig valahogy rá fogjuk venni Brúnót, hogy megszeresse ezt a labdát!” Jönnek a trükkök és a próbálkozások: Állhatatosan dobáljuk neki, még akkor is, ha folyton mi hozzuk vissza, és ebből összejönne egy félmaraton. Bekenjünk mindennel, ami egy kutya számára vonzó lehet. Elkobzunk minden más játékot, és ultimátumot adunk. Ha ez nem kell, felejtse el a többit. Ahogy telik az idő, kezdjük azt gondolni, hogy Brúnó direkt csinálja, és élvezi.

Az ilyen helyzeteket az a bizonyos „ha a fene fenét eszik, akkor is...” érzés hozza létre. Belekezdünk valamibe, időt, energiát, pénzt fektetünk bele, és mégsem az igazi. Mit tehetünk ilyenkor? Az egyik lehetőség, hogy tovább invesztálunk, vagyis még több időt, energiát, pénzt fordítunk rá abban a reményben, hogy egyszer csak jó lesz. A másik lehetőség, hogy elengedjük a dolgot, és kiszállunk. És igen – ez a fájó pont – elengedjük az eddigi befektetéseinket. Hagyjuk elsüllyedni, ahogy a közgazdaságban mondják. Senki nem szeret veszteségeket elkönyvelni, olyannyira nem, hogy Daniel Kahneman beszámol esetekről, amikor vállalatvezetőket menesztettek azért, hogy az utódaik ilyen érzelmi teher nélkül dönthessenek a jövőről.

_dsc8908_ma_solat.jpg

Nem szeretjük a veszteségeket, de – állítólag – nem szeretünk sokáig bennemaradni frusztráló helyzetekben sem. Mielőtt legközelebb feláldozod az erőforrásaidat a „ha a fene fenét eszik, akkor is...” oltárán, tedd fel magadnak a kérdést, hogy ha bármi másra kellene fordítanod azt, amit ide szántál, mihez kezdenél vele? Ennek milyen hatása lenne? Milyennek tűnik ez a lehetőség az eredeti tervedhez képest?

Ne invesztálj tovább valamibe csak azért, mert nem szeretnél elsüllyedt költségeket látni!

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása