Coaching két lábon és hat lábon

Tippek a mindennapi gyakorláshoz

2020. február 11. - Nyíri Gabi

cover_2020_february_ep8_tippek_a_mindennapi_gyakorla_shoz_orig.jpg

A mindennapi gyakorlás a kutyázás szerves része. Vajon hogyan érdemes gondolkozni róla? Íme néhány tipp az eredményes és élvezetes közös munkához!

Röviden:

Mik azok az elvek, amelyek mentén én gondolkozom a mindennapi gyakorlásról?

  • A mindennapi gyakorlás kapcsán is legyen célod! Mert ebből következik, hogy mi lesz a minimum, amiből nem engedsz, és hogy mi az elég.
  • Ha csinálod, az biztosan jobb, mint ha nem csinálod! Mert így derül ki, hogy mi működik, és mi nem.
  • Rendszeresen térj vissza az alapokhoz! Mert mindig magasabb szinten fogod tökéletesíteni őket, és hanyatlani fognak, ha elfelejtkezel róluk. 

Nézd meg a videót a részletekért, de fontos, hogy ne gondold, hogy csak a kutyának kellene tanulnia vagy odafigyelnie. Tekints magatokra csapatként!

Ha szívesebben fejlődsz olvasás útján:

Nálunk a gyakorlás a mindennapok szerves része, de ettől függetlenül az évek során sokat változtattam rajta a juhászok igényeinek megfelelően. De vajon milyen elvek mentén? És mivel biztos vagyok benne, hogy a gyakorlás nálatok is örökzöld téma, megosztom azokat az elveket, amelyek mentén én gondolkodom erről.

1. A mindennapi gyakorlás kapcsán is legyen célod! Amikor valamilyen versenyre készülsz, vagy valamit konkrétan építesz – például behívást, helyben maradást, tárgy kézbe adását – egyértelmű a cél, amit el szeretnél érni, és ennek kapcsán egészen magától értetődő értékelni az előrehaladást. Na de mi van egy olyan általános dologgal, mint a mindennapi gyakorlás? Egyáltalán hogyan lehet ennek kapcsán célt meghatározni? Szerintem ahhoz, hogy jól tudd igazítani a kutyád és a saját igényeidhez, igenis fontos tisztázni, hogy minek nektek ez az egész. Nálunk az évek során napirenden volt az energiaszint menedzselése (egyszerűbben mondva fárasztás), a kapcsolatépítés, és most, hogy már két nyugdíjas korú kutyám van, bizony-bizony a gyakorlás komoly szerepet játszik a leépülés megakadályozásában. Emellett a juhászokkal gyakorolni nekem minőségi idő tehát, a saját jólétem szempontjából is fontos.
Keresd meg, hogy neked mi miatt fontos a mindennapi gyakorlás! Mert ebből következik, hogy mi lesz a minimum, amiből nem engedsz, és hogy mi az elég. Amikor a juhászok fiatalabbak voltak, nekem a fárasztás érdekében ha esett, ha fújt, naponta kétszer menni kellett. Most már, hogy két nyugdíjasom van, igyekszem megfelelő egyensúlyt tartani a figyelmi és a fizikai teljesítőképességük közt. Így az a napi két séta már sokkal inkább napi egy, és ha nagyon esik, meg nagyon fúj, akkor a két ízületest nem biztos, hogy viszem.

2. Ha csinálod, az biztosan jobb, mint ha nem csinálod! Sokszor hallottad tőlem, hogy a kutyázás egy csinálós műfaj, vagyis csak a kanapén ülve és szép dolgokat gondolva még senki nem oldott meg semmit. És az az érdekes, hogy ennek kapcsán nagyon sok bizonytalansággal szoktam találkozni. „De én nem is értek hozzá...!” „Nem is tudom pontosan...” „Én még csak kezdő vagyok, és jaj, hogy fogok jutalmazni...?” Emellett gyakran az is felmerül, hogy egyáltalán fog-e működni, amit eltervezett az illető. Szerintem a kutyázás nem csak csinálós műfaj, hanem iterációs is, vagyis pont, hogy menet közben, kísérletezéses alapon derül ki, hogy valami működik vagy sem. Tehát úgy, hogy elkezdett csinálni, és megfigyeled, hogy mi pottyan ki belőle, és ha tetszik az eredmény, akkor továbbviszed a dolgot, ha pedig nem, akkor változtatsz. Röviden a bizonytalanság csökkentésének legjobb módja ebben az esetben maga a csinálás.

3. Rendszeresen térj vissza az alapokhoz! Ez több ok miatt is fontos. Először is azt mindenki szokta tudni, hogy nem lehet mindent egyszerre csinálni, vagyis számít a fokozatosság, de ehhez nagyon sokszor társul az a kép, hogy dolgokat örökre ki lehet pipálni. Ezzel szemben számos területen – például a táncban vagy a harcművészetekben – közismert, hogy amikor már előrébb jársz a fejlődési úton, mindig más szinten fogod tökéletesíteni az alapokat. Ugyanez érvényes a kutyázásban is. Nagyon más módon fogsz egy szabadon követést vagy fordulatokat kigyakorolni, amikor már előrébb jártok a kutyáddal a közös munkában.
Emellett ha valamire azt mondod, hogy ez pipa, készen van, és lekerül róla a teljes figyelem, az a dolog jó eséllyel lassan elkezd hanyatlani. Ha például egy darabig nem gyakorolsz helyben maradást, majd mégis előkerül, te fogsz a legjobban csodálkozni, amikor azzal szembesülsz, hogy ez közel sem megy olyan jól, mint amikor utoljára rendszeresen foglalkoztál vele.
A 3. ok nagyon prózai: ha már régóta kutyázol, vagyis hosszú ideje kell összeállítanod a mindennapi programot, nagy könnyebbség, ha nem az az egyetlen lehetőséged, hogy mindig kitalálsz valami újat. Amikor kezdesz kifogyni az ötletekből, vissza tudsz nyúlni az alapokhoz illetve a korábbi dolgokhoz. Ekkor úgy áll össze a program, hogy alapozó dolgok és korábbi dolgok felelevenítése, valamint teljesen új dolgok megtanulása. Esetleg a korábbi dolgok felhasználása valami újszerű kombinációban. Nekem időnként komoly nehézséget okoz felidézni, hogy mi mindent tanítottam a juhászoknak korábban, ezért eszembe jutott, hogy listát kéne írnom belőle. Ha tetszik az ötlet, próbáld ki.

Gyakori tévhit a gyakorlás kapcsán, hogy csak a kutyának kell tanulnia és csak neki kell összpontosítania. Azt gondolom, hogy ez a hozzáállás borzasztóan vissza tudja vetni a közös munkát, ezért nagyon fontos mindig úgy tekinteni magatokra, mint egy csapatra, akiknek különböző feladatokat kell ellátniuk a közös életük, és ennek részeként a mindennapi gyakorlás során is. Ebből a feladat halmazból neked jut például az, hogy tudatos legyél a gyakorlással kapcsolatban: kitaláld, hogy mi lesz a program, odafigyelj rá, hogy hogyan működtök együtt ketten csapatként, és legyen szemed arra, hogy mi az, amiben neked kell ügyesebbé válnod annak érdekében, hogy az összteljesítményetek minél jobb legyen. Milyen az, amikor te saját magad vagy a közös munka szűk keresztmetszete? Nem vagyok nagy trükk tanítós, így ügyesen rászaladtam arra, hogy velem szemben állva megtanítottam a juhászokat mindkét irányba forogni. Aztán kitaláltam, hogy milyen menő lenne ezt lábnál követésből indítani, majd megkérem a kutyát, hogy forogjon kifelé. Mivel most már egymás mellett, és nem egymással szemben voltunk, pont fordítva kellett volna elkezdenem vezényelni a dolgot. De persze nem, így első kísérletnél szegény Skillt belefordítottam a saját térdembe.

Arra hívlak, hogy lépj egy szintet a saját tudatosságodban a kutyáddal való gyakorlás kapcsán. Ez ott kezdődik, hogy ha még eddig nem tetted meg, pontosítsd a célodat! Fogalmazd meg magadnak, hogy mi miatt fontos nektek a mindennapi gyakorlás. Amikor ez megvan, nézd meg, hogy az a program, amit általában használni szoktál, összhangban van-e a céloddal. Ha az találod, hogy igen akkor tök jó, örülj neki és menj tovább ezen az úton! Ha viszont arra jutsz, hogy van helye a finomhangolásnak vagy esetleg valamin változtatni kell, akkor itt a legjobb alkalom, hogy ezt lépd meg, hogy eredményesebb és élvezetesebb lehessen a mindennapi gyakorlás!

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása