Coaching két lábon és hat lábon

Mit ad a karrieredhez az, hogy kutyás vagy?

2020. február 04. - Nyíri Gabi

dsc00764_604x330.jpg

A munka világa napjainkban hatalmas átalakulásokon megy keresztül. Vajon hogyan fogsz tudni lépést tartani a változásokkal? Lehet, hogy pont azokban a készségekben van a megoldás kulcsa, amelyeket a kutyázásban rendszeresen használsz?

Röviden:

A világ változó természete miatt egyre inkább felértékelődnek a mindenféle különböző helyzetekben bevethető készségek, ezeket nevezzük a jövő készségeinek. Ezek közül több remekül tetten érhető a kutyázásban, és a karriered szempontjából is egyre-egyre fontosabbá válnak. Azért fontos ezekkel tisztában lenned, mert így nem fogsz visszarettenni az új helyzetektől, hanem bátran támaszkodsz azokra a készségeidre, amiket másutt – a kutyázásban – gyakorlottan használsz:

  • Kezdeményezés, felelősségvállalás
  • Kritikai gondolkodás
  • Komplex problémamegoldás
  • Vezetés és társas befolyás
  • Érzelmi intelligencia
  • Rendszerszemlélet

Nézd meg a videót a részletekért, de ne nehezítsd meg önmagad számára az alkalmazkodást azáltal, hogy képtelennek érzed magad rá vagy hogy helyzetfüggő módon tekintesz a saját erősségeidre!

Ha szívesebben fejlődsz olvasás útján:

Manapság sok szó esik a minket körülvevő rengeteg változásról, és ez alól a munka világa sem kivétel. Arról hallunk, hogy jönnek a robotok és a mesterséges intelligencia, új munkakörök születnek, és átalakul a foglalkoztatás formája is: egyre többen dolgoznak otthonról, részmunkaidőben vagy éppen szabadúszóként. Felmerült már benned, hogy hogyan fogsz tudni lépést tartani és értékes maradni a munkaerőpiacon?

Ezek a változások az én karrieremben is jelen voltak. Gyerekkoromban arról hallottam, hogy a nagyanyám és a nagybátyám 40 évig ugyanott, ugyanabban a munkakörben dolgozott. Az én pályám ezzel szemben egészen máshogy alakult. Jó 10 évet dolgoztam vállalati oldalon - 4 cégnél, 3 iparágban, és 5-6 különböző munkakörben. És mi van most? Egyszerre 3 területen dolgozom: agility-t oktatok egy kutyaiskolában, foglalkozom szervezetfejlesztéssel nagyvállalati közegben, és ott van a személyes fejlesztői tevékenységem, ami leginkább az online világhoz kapcsolódik. Vagyis csupa olyan dolgot csinálok, amire ebben a formában nem készültem fel az egyetemi tanulmányaim során.

A Coaching két lábon és hat lábon is abból a felismerésből született, hogy vannak témák, amelyek a kutyás és a vállalati munkám során is jelen vannak, tehát ezekkel teremtek igazi értéket. Így egy idő után tudatosan keresni kezdtem ezeket. Azt gondolom, hogy ez egy olyan szemlélet, vagy ha úgy tetszik, működésmód, ami a te karriered szempontjából is egyre-egyre fontosabbá fog válni.

Pontosan a világ változó természete miatt történik az, hogy a tárgyi tudás illetve a monoton kétkezi munka helyett egyre inkább felértékelődnek a mindenféle különböző helyzetekben bevethető készségek. És ezt nem csak én mondom, a Világgazdasági Fórum is évek óta foglalkozik vele, hogy melyek ezek a készségek. Ebből a listából hoztam néhány elemet, amelyek remekül tetten érhetőek a kutyázásban, és amelyek a jövő készségeivé fognak válni. Azért fontos ezekkel tisztában lenned, mert így nem fogsz visszarettenni az új helyzetektől, hanem bátran támaszkodsz azokra a készségeidre, amiket másutt – a kutyázásban – gyakorlottan használsz.

Lássuk a listát!

1. Kezdeményezés, felelősségvállalás: A kutyázásban jól ismered a felelős állattartás fogalmát és az életre szóló elköteleződést. Gondolj csak bele, hogy az életed mely másik területén fordul elő, hogy a mindennapi dolgok mellett akár élet-halál kérdésében is döntened kelljen?

2. Kritikai gondolkodás: Ezt a Világgazdasági Fórum úgy írja le, hogy különböző lehetőségek és megközelítések megértése és kiértékelése. Jól tudod a kutyázásban – ahol nincsenek egyértelmű mondások, legyen szó csak táplálásról vagy tréningről –, hogy neked kell tájékozódnod, és a saját szempontjaid szerint kell értékelned a lehetőségeket. Ráadásul azzal is tisztában vagy, hogy nem minden működik ugyanúgy minden kutyánál, így benne van az eszköztáradban a kísérletezés, az eredmények megfigyelése és szükség esetén a változtatás. És pontosan ugyanezt kell csinálni az élet egyéb területein is, amikor nem teljesen egyértelmű, hogy mi fog előrevinni.

3. Komplex problémamegoldás: Ez a kutyázásban leginkább akkor jelenik meg, amikor valamilyen váratlan eseménnyel találod szemben magad, és ki kell lépni a jól megszokott működésből. Ilyenkor fontos, hogy felmérd a helyzetet, elő tudj állni ötletekkel, és kitarts a megvalósítás során. Nálunk ez például az ízületi problémák kapcsán merült fel, amikor volt másfél napom megoldani, hogy hogyan fogok kétszer 4 hetet otthon tölteni a műtétből lábadozó ebbel.

4. Vezetés és társas befolyás: Bár a kutyázásban nem más emberek vezetése jeleni a kiindulópontot, itt is a dolgok élére kell állni, és irányt mutatni egy komplex világban a gazdi és a kutya, kutyák által alkotott csapatnak. Ráadásul mindezt úgy, hogy a csapat tagjai nagyon különböznek egymástól: nem csak hogy más kultúrából érkeztek, hanem konkrétan különböző fajokhoz tartoznak.

5. Érzelmi intelligencia: Ez az, ami lehetővé teszi számodra, hogy megvalósítsd az előző pontban leírtakat. Bár ennek a fogalomnak számos értelmezése létezik, a Világgazdasági Fórum azt érti alatta, hogy van benned egy odafordulás a többiek felé, hajlandó és képes vagy észrevenni az ő érzelmi állapotukat, reakcióikat, szükségleteiket, és ezekre elfogadással reagálsz. Enélkül egyszerűen nincsen kutyás.

6. Rendszerszemlélet: Tudod, hogy a változások, a környezet és a te jelenléted (az energiaszinted, az érzelmi állapotod, a kipihentséged) is mind-mind hatással van arra az egységre, amit te és a kutyád vagy kutyáid alkottok. Ez az, ami miatt például tudatosan készülsz rá, hogy új kutyát veszel magadhoz, és ez az, ami miatt más dolgokat vállalsz be egy jól ismert és egy vadidegen közegben. És pontosan ugyanezt jelenti minden helyzetben, hogy nem egydimenziós módon közelítesz a témához, hanem tekintettel vagy az összes fontos tényező szerepére, és ezekre alapozva döntesz a következő lépésedről.

Ezek mind olyan készségek, amelyek nagy erőforrásaid lehetnek az alkalmazkodás során – már ha nem nehezíted meg ezt a saját magad számára. Mi okozhat ilyesmit?

  • Ha képtelennek érzed magad az alkalmazkodásra, vagyis minden ismeretlen helyzetre úgy tekintesz, mintha egészen új lenne, és teljesen új dolgokra lenne benne szükséged. Ennek ellenszere, ha hiszel a saját alkalmazkodóképességedben. Ehhez tudatosítsd magadban hogy mennyi változáson vagy túl az életedben. Igen, ez is ott van a kutyázásban. Gondolj csak vissza rá, hogy mennyire más volt ez csak egy évtizede, és ezzel mind gond nélkül lépést tartottál. Vagy csak gondolj vissza a karriered elejére, és ehhez képest nézd meg, hogy hogyan dolgozol ma!
  • Ha helyzetfüggő módon tekintesz a saját erősségeidre, vagyis azt gondolod, hogy bizonyos készségeket például csak a kutyázásban vagy csak a munkádban használsz. Ehelyett keresd azokat a dolgokat a működésedben, amelyek a legkülönbözőbb helyzetekben is bevethetőek.

Tedd meg az alkalmazkodóképességed érdekében, hogy írsz magadnak egy listát a fenti készségekről, és mindegyikhez keresel legalább 2 saját példát: az egyiket a kutyázásból, a másikat a munkád világából. Kapcsolódj ahhoz, hogy hogyan vagy birtokában ezeknek a készségeknek, és hogyan tudod őket kontextustól függetlenül bevetni!

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása