Coaching két lábon és hat lábon

Ha a kutyázást sem magányosan csinálod, mással miért tennéd?

2020. január 07. - Nyíri Gabi

dog-4665093_640.jpg

Amikor elkezd foglalkoztatni egy megoldásra váró helyzet, könnyű úgy érezni, hogy teljesen magadra vagy utalva, egyedül kell bejárnod a fejlődés útját. Vajon mi miatt nem érdemes magányosan nekivágni? És hogy jönnek mindehhez a kutyás tapasztalataid?

Azt tartják, hogy egy igazán gondos leendő kutyás felkészül az eb fogadására: eltervezi, hogy hol helyezi el, hova mennek sétálni, hogyan fogja etetni, szállítani, szocializálni és nevelni, kire bízza az egészségügyi kérdéseket. Vannak, akik kevésbé előrelátóak, és akkor kezdenek tájékozódni, amikor a saját ötletek nem váltak be, és valami félrement. Minden esetre a legtöbb kutyás pontosan tudja, hogy ez nem egy magányos műfaj, érdemes megfelelő szövetségeseket találni.

Emellett gyakran tapasztalom az élet más területein, hogy egy megoldandó helyzet kapcsán az emberek úgy érzik, magukra vannak utalva, és egyedül próbálnak boldogulni, magányosan akarják bejárni a fejlődés útját. Egy megálmodott vállalkozás kapcsán mindent a nulláról igyekeznek felépíteni vagy egy munkahelyi konfliktust a saját fejük után menve igyekeznek rendezni. Még csak nem is feltétlenül sikertelenül, de biztosan rengeteg plusz energia befektetésével. Mi az a 3 szempont, amit jól ismersz a kutyázásból, és általánosságban is ellene szól a magányos üzemmódnak?

woman-4719239_640.jpg

1. Előtted már kitalálták! Szinte biztos, hogy amire te készülsz, valaki, valahol, valamilyen formában már megcsinálta korábban. A kutyázásban bátran fordulsz szakemberekhez és tájékozódsz a szakirodalomból, nem gondolod, hogy csak azért, mert neked új kutyád van, elölről kellene kezdeni mindet. Gondolj ugyanerre, amikor bármilyen egyéb téma foglalkoztat! Szánj időt rá, és derítsd fel, hogy ki az, aki már előtted jár azon az úton, amin te csak elindulni próbálsz.

dog-4286921_640.jpg

2. Mások inspirálnak! Egyedül dolgozni különösen nehezített pálya, mert magadban leszel minden sikereddel és elakadásoddal. Fontos, hogy legyen kivel megosztani mindazt, amin keresztülmész, hogy támogassátok, húzzátok egymást, amikor valaki éppen rosszabb passzban van. Egy közeg lehet inspiráló azáltal, hogy előtted járnak az úton, és így példát állítanak eléd, de lehet egy maroknyi jó ember is, akivel együtt haladtok.

dog-100544_640_1.jpg

3. A külső szem érték! Ha magányosan dolgozol, csak arra támaszkodhatsz, amit látsz, vagyis amit te észreveszel. Kutyás sportolók gyakran köszönik meg az elért eredményeiket a csapatuknak, akik nem csak plusz kezeket adtak a jutalmazáshoz, de plusz szemeket is a dolgok meglátásához és értelmezéséhez. Ugyanez jellemző lehet minden egyéb területen: fontos megfigyeléseket és új nézőpontokat kaphatsz, amikor mások visszajelzésére építesz. (Arról, hogy kitől érdemes visszajelzést kérned, itt olvashatsz.)

Téged mi foglalkoztat mostanában? Hogyan tudsz ebben másokra építve fejlődni?

Képek innen: 1., 2., 3., 4.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása