Coaching két lábon és hat lábon

Változást akarsz? Akkor ne csak az idővel foglalkozz!

2019. december 17. - Nyíri Gabi

dog-4689171_640.jpg

Ki ne akarna gyors eredményeket, ha már belekezd valamibe. Így nem meglepő, hogy amikor változásokról van szó, gyakran felmerül a kérdés „Meddig fog ez tartani?” Vajon tényleg lehet így mérni őket? Vagy van ennél jobb?

„De ügyesek, mennyi ideje csinálják?” – kérdezik a nézők az agility edzésen. „Milyen hosszú idő kell ahhoz, hogy előrelépjek ilyen vagy olyan személyes témában?” – érdeklődnek a leendő coaching-ügyfeleim. „Meddig tart megváltoztatni a szervezeti kultúrát?” – hallom gyakran vállalati vezetőkkel tárgyalva. Hozzá vagyunk szokva, hogy idővel mérünk dolgokat.

Nincs ebben semmi meglepő, hiszen egy csomó szolgáltatás ára idő alapon kerül meghatározásra. A telefonálásért percdíjat fizetünk, a bébiszitter óradíjjal dolgozik, gépeket pedig napi árakon bérelhetünk. Ez a megközelítés teljesen rendben is van, amikor arról van szó, hogy valami vagy valaki elérhetőségét, rendelkezésre állását vásároljuk meg. Mikor jönnek a gondok? Amikor valamilyen változás megtörténtét is megpróbáljuk így szemlélni.

dogs-4688586_640.jpg

Miért? Mert itt a bekövetkezett változásoknak van értéke, a közben eltelt idő pedig egy körülmény. Éppen ezért tedd át a figyelmedet az időről a változás lépéseire! A „Meddig fog ez tartani?”-kérdés helyett közelíts inkább innen:

  • Mi mindennek kell megtörténnie ahhoz, hogy elérd, amit szeretnél? Honnan fogod látni, hogy megérkeztél?
  • Mi az első lépés az úton? Mennyi időt szánsz a megtételére? Meddig fogsz a kiválasztott dologgal próbálkozni? A megszabott idő végén értékelj! Léptél-e előre? Azt az eredményt kaptad-e, amire számítottál?

Így az elért előrelépések, és nem csak az eltelt idő fényében fogod meghatározni a következő lépést. Hiszen eredményeket akarsz, nem csak időtöltést...

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása