Coaching két lábon és hat lábon

Tökéletes pillanat nincs, de helyette lehetnek prioritások!

2019. november 05. - Nyíri Gabi

happy-4601691_640.jpg

Minden nagyobb lépés előtt – például hogy vállalj-e új kutyát, válts-e munkahelyet, belevágj-e abba a képzésbe – elgondolkozol, hogy vajon eljött-e a pont megfelelő pillanat. Ha innen közelítesz, lényegében borítékolható a válasz: nem. Akkor vajon mire érdemes koncentrálni ahelyett, hogy a tökéletes alkalomra vársz?

Kutyás és nem kutyás témák kapcsán is gyakran felmerül, hogy vajon eljött-e a tökéletes pillanat egy-egy nagyobb változáshoz. „Most elérhető álmaim kutyája, de vajon belefér-e az életembe egy második kutya?” „Elvállalhatnék egy nagyon érdekes pozíciót, de tényleg most van itt az ideje váltani?” „Elindul a képzés, amivel régóta szemezek, de valóban kell ez nekem most?” Azt tapasztalom, hogy amikor lényegében azt kérdezed magadtól, hogy tökéletes-e a pillanat a dologhoz, mindig arra jutsz, hogy nem.

Mert egy csomó ellenérvet fel tudsz sorakoztatni, ami mind arra mutat, hogy nem jó ötlet, amit éppen fontolgatsz. Ha azonban egy kicsit alaposabban megnézed, kiderül, hogy máskor – valamikor a múltban vagy egyszer a jövőben – is ugyanez lenne a helyzet, legfeljebb más ellenérveket sorolnál fel. Viszont azt is lásd, hogy ha mindig mindenre azt mondanád, hogy nem alkalmas, sosem csinálnál semmit. És az sem vinne előre, attól sem éreznéd jól magadat. Akkor vajon milyen kérdést érdemes feltenni ahelyett, hogy a tökéletes pillanatot firtatod?

dog-2501240_640.jpg

Ha megnézed a saját ellenérveidet, észreveheted, hogy nem mindegyik tűnik ugyanolyan súlyúnak, vagyis nem ugyanannyira fontosak. És itt a lényeg: a jó kérdés arra vonatkozik, hogy amit tervezel beleillik-e abba, ami valóban fontos neked, tehát összhangban van-e a prioritásaiddal. Például álmaid kutyája miatt lehet, hogy elhalasztasz egy utazást egy évvel, de nem fogod bevállalni, hogy ne tudj megadni az ebnek mindent, amire szüksége van.

Ha nincs meg az összhang a prioritásaid és az ötleted közt, kérdés, hogy lehetséges-e azt megteremteni. Ha nagyon szeretnél egy állást, de valamit be szeretnél fejezni ott, ahol most vagy, megállapodhatsz benne, hogy várjanak rád 3 hónapot. Ha egymásnak vagytok teremtve az új céggel, meg fogjátok találni rá a megoldást.

Szóval ne azt kérdezd magadtól, hogy tökéletes-e a pillanat, mert sosem az. Azt kérdezd, hogy az, amivel szemezel, összhangban van-e a prioritásaiddal, vagy létre tudod-e hozni ezt az összhangot!

Képek innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása