Coaching két lábon és hat lábon

A kutyád útjában nem szeretsz állni. És a sajátodban?

2019. október 10. - Nyíri Gabi

autumn-3567035_640_1.jpg

Minden kutyásnak van élménye arról, hogy milyen az, amikor az eb útjában áll. Ez alapján általában mindenki erősen motivált elkerülni az ilyesmit. És vajon mi a helyzet veled, mennyit állsz a saját utadban?

Az útban levés a kutyázás egyik alaptörvénye. Onnantól, hogy az eb mozog, előbb-utóbb ki fog derülni rólad, hogy rossz helyen vagy. Keresztezed a – kutya szemszögből nézve – ideális útvonalat két pont között, és egy több hektáros területen meglepő magabiztossággal fogsz megállni azon a két talpnyi területen, amit érdemes megszaglászni. Röviden: menj má’ arrébb. A helyzet csak súlyosabbá válik, ha bármi olyan tevékenységet űztök, amihez kettőtök összehangolt mozgására van szükség. Hányszor mondják agility-sek egy-egy futam után, hogy „beálltam szegény kutya útjába”...

Az útban levés így elmesélve vicces, átélve azonban már nem mindig. Az én ismerősi körömben többen végezték gipszben, amikor rosszul jöttek ki belőle, hogy nem ugrottak el idejében, és így az eb elkaszálta a lábukat. Agility-ben az, hogy a gazdi a saját helyezkedésével akadályozza a kutyát, jelentősen rontja a páros eredményességét, ami versenyen helyezéseket jelenthet. Éppen ezért a kutyások alapvetően igyekeznek nem állni az eb útjába.

dog-3566984_640.jpg

És mi a helyzet saját magaddal, szoktál vajon a saját utadban állni? Hogy-hogy a saját utadban? – kérdezheted joggal. Azt értem ez alatt, hogy vajon teszel-e olyan dolgokat, amelyekkel hátráltatod önmagad: csökkented az eredményességedet, visszaveted a jóllétedet. Akkor lehet remekül tetten érni az ilyesmit, amikor erősen elhatározol valamit, ami aztán nem vagy nem úgy történik, mint ahogy elképzelted.

Nem kizárt, hogy külső körülmények akadályoznak, ebben az esetben a feladat ezeket elhárítani valahogy. Csakhogy sokszor elvileg még a csillagok állása is neked kedvez, és mégsem haladsz. Na ilyenkor elkezdhetsz gyanakodni, hogy mégis te állsz a saját utadban, vagyis a te működésedben van valami, ami gátol. Íme néhány dolog, amit érdemes ilyenkor megvizsgálni:

portrait-3207048_640.jpg

  • Szokások – mi az, amit rendszeresen teszel, illetve pont, hogy nem teszel
  • Hiedelmek – mit tartasz mindenek feletti igazságnak
  • Gondolkodási minták – általában mire irányul a figyelmed, hogyan értelmezed a dolgokat magad körül

Ahogy nem szeretsz a kutyád útjában állni, ugyanúgy ne tedd saját magaddal sem! Csípd el, hogy mivel hátráltatod magad, és változtass rajta! Október 17-én érkezik a Magazin következő száma, amiben mutatok egy csokornyi lehetőséget ennek kapcsán. Ha érdekel a dolog, de még nem regisztráltál, itt megteheted.

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

 

süti beállítások módosítása