Coaching két lábon és hat lábon

Mit jelent az, hogy valaki példakép?

2019. július 11. - Nyíri Gabi

small-dog-4318083_640.jpg

Példaképként azok jutnak eszünkbe elsőre, akiket nagyra tartunk a maguk területén, például a kutyázásban. Tudjuk, hogy inspirálódni, tanulni kell tőlük, általuk. Mi van, ha szélesebben értelmezed a dolgot? Rögtön eléd tárul az elrettentő példák sora is, ami ugyanennyire tanulságos!

A sikerhez vezető egyik legbiztosabb útnak azt tartják, hogy azoktól lesel, akik már elérték, amit te is szeretnél. Ha nekik működött, jó eséllyel neked is fog. Ugyanilyen fontos megérteni azt is, hogy mások miért vallottak kudarcot, hiszen így elkerülheted ugyanazokat a csapdákat. Azzal nem mondok sok újat, hogy egy pozitív példa irányt és inspirációt adhat a saját fejlődésedhez. Egy elrettentő példakép akkor adhat iránymutatást, amikor elbizonytalanodsz a saját működésed kapcsán. Ha nem tudod eldönteni, hogy valami megüti-e a hozzád méltó mércét, gondolkozz el azon, hogy csinálna-e hasonlót az elrettentő példaképed. Ha az a válaszod, hogy igen, érdemes változtatnod.

Az élet azonban nem fekete-fehér, és valaki nem csak sikeres vagy nem csak rosszul csinál mindent. És a lényegesebb tanulásokhoz pont ezt érdemes keresned a példaképeid kapcsán is.

dog-2414355_640.jpg

Miben erős az, aki összességében elrettentő példává vált? Vonatkoztass el egy pillanatra attól, ami miatt általában gondolni szoktál rá, és koncentrálj arra az útra, amit bejárt az illető! Nem szégyen bevallani, hogy annak is lehetnek erősségei, akit összességében nem tartasz nagyra. És az ő erősségeit utánozni, azokból inspirálódni pont annyira menő.

dog-1619813_640.jpg

Mik a hiányosságai annak, aki követendő példa számodra? Ami különösen érdekessé teszi őt, hogy a hiányosságai ellenére vagy pont azok miatt követendő példát tudott állítani eléd. Ez azt jelenti, hogy valahogy ellensúlyozni tudta mindazt, amiben kevésbé erős. Igyekezz megtudni, hogy mi volt az ő stratégiája ennek kapcsán! Az is előfordulhat, hogy ha jobban megnézed, bizonyos hiányosságait nem is ellensúlyozta sehogy, és ez gátolja őt abban, hogy a következő szintre lépjen. Ilyenkor igyekezz felfedezni, hogy mi miatt nem kiegyensúlyozott az ő teljesítménye, és ezt tudatosan küszöböld ki a saját működésedben!

Időnként érdemes tágan értelmezni, hogy mit is jelent számodra egy-egy szó, mert érdekes felismerésekhez, tanulásokhoz vezethet, ha kilépsz a szokásos gondolkodási keretedből. Július 18-án érkezik a Magazin következő száma, amiben a szavak jelentéséről, és ezek hatásáról lesz szó. Ha érdekel a dolog, de még nem regisztráltál, itt megteheted.

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása