Coaching két lábon és hat lábon

Kis mese az emberekről, akiket a szemem előtt változtattak szörnyeteggé

2019. július 04. - Nyíri Gabi

jack-russel-4316345_640.jpg

Hogyan lehet egy rövid beszélgetés során szörnyeteget csinálni az egész emberiségből? A recept egészen egyszerű. És vajon bevetjük-e ugyanezt a kutyák kapcsán is? Nem, és másutt sem kellene...

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem a mai volt életem legkellemesebb buszútja a belvárosba. A busz vitathatatlanul rángatott, de azért mégis egészen érdekes volt, ahogyan ez néhány perc alatt az egész emberiségről való lemondáshoz vezetett. Ketten beszélgettek a hátam mögött.

- Nem igaz már, hogy hogy rángat ez a busz...!
- Biztos rossz a fék.
- Biztos. Bár inkább a sofőr csinálja.
- Tuti direkt...
- Mert egy gonosz, utálatos dög. (Nem pont így hangzott el, de maradjunk ennél...)
- Az, nagyon is.
- Igazából mindenki ilyen.

A lehangolt sóhajtozásból már csak keveset hallottam. Mi történt itt lényegében? Egy nem túl nagy kellemetlenséget pillanatok alatt sikerült óriásira nagyítani és túláltalánosítani. Ami igazán csak a beszélgetőkre volt rossz hatással, rájuk azonban valószínűleg eléggé.

dog-4038211_640.jpg

A felnagyítás – túláltalánosítás „recept” egyébként általánosan használható, és társaság sem kell hozzá. Egy hasonló gondolatsort igény esetén bárki lefuttathat magában is, és a lehangoló hatás sem marad el.

Az érdekes az, hogy mi, kutyások az eb kapcsán mintha kevésbé lennénk hajlamosak erre. Ugye veled is előfordult már, hogy valamilyen kellemetlenség ért a kutyád révén? Ki ne lépett volna legalább egyszer mezítláb széthagyott kutyajátékra (jó esetben)? Biztos nem voltál boldog a dologtól, és lehet, hogy még az is megfordult a fejedben, hogy direkt volt az egész. De nem kiáltottad ki a kutyát utálatos dögnek ráadásul minden fajtársával együtt.

Ha a kutyázásban megvagy nélküle, a saját érdekedben máshol is igyekezz elhagyni a felnagyítás – túláltalánosítás mintázatát!

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása