Coaching két lábon és hat lábon

Ha jó akarsz lenni, ne csak az újdonságot keresd!

2019. június 13. - Nyíri Gabi

corgi-4269449_640.jpg

Arról, aki jó a maga területén, azt feltételezzük, hogy sokat tud a dologról. Amiben persze nem is tévedünk nagyot, azonban a saját fejlődésünk kapcsán ez könnyen tévútra is vihet minket. Van egy csavar az újdonságok elsajátítása kapcsán, amire neked is érdemes odafigyelned!

Amikor egy új területtel kezdesz foglalkozni, lenyűgöz az a sok minden, amit te még nem tudsz, bezzeg mások meg igen. Sőt, valószínűleg van egy - néha talán túlzó - elképzelésed arról, hogy mennyi rengeteg minden kell ahhoz a teljesítményhez, amit látsz. Egy coaching ügyfelem, aki maga is épp tanulta ezt a műfajt, egy ülésünk végén például el volt ámulva a csupa remek és előrevivő kérdésen, amit feltettem neki. A valóság az én nettó zsenialitásom helyett az volt - és ezt el is mondtam neki -, hogy csak egyszerűen nem emlékezett azokra a kérdéseimre, amik nem annyira találtak be nála.

corgi-4267401_640.jpg

Miért érdekes ez? Mert amikor épp le vagy nyűgözve a sok újdonságtól, könnyű rossz irányba fordítani a saját fejlődésedet. Elsőre tök logikus: van sok minden, amit nem tudsz, szóval minél gyorsabban meg akarsz tanulni minden újat. És emiatt esetleg azokat a fejlődési lehetőségeket részesíted előnyben, amelyek újdonságokat ígérnek. Ha ezt túlzásba viszed, gyakorlati tudás helyett csak zúgó fej lesz az eredmény. Ha csinálni is akarod, ezekre érdemes odafigyelned:

1. Attól, hogy hallottál valamiről, még nem tudod csinálni! Az elméleti és gyakorlati tudás - nagyon is gyakorlati - különbségéről itt olvashatsz.

2. Ne akarj mindent egyszerre! Valami újjal kísérletezni extra erőfeszítést, odafigyelést igényel. Az energiád és a figyelmed nem végtelen, így ha túl sok mindent próbálsz egyszerre átültetni a gyakorlatba, nagy valószínűséggel káosz és szétesés lesz a vége. Éppen ezért koncentrálj egyszerre egy-két dologra!

corgi-4267400_640.jpg

3. Tökéletesítsd az alapokat! A rutin együttjár azzal, hogy lazábbá válsz az adott dolog kapcsán. Ez jó, abban az értelemben, hogy csökken a görcsösség. Azonban jelentheti azt is, hogy felületesebbé válsz, elveszik a precizitás, ami miatt igenis fontos rendszeresen visszatérni az alapokhoz.

4. Maradj naprakész! Attól, hogy egyszer megtanultál valamit, nem áll meg az élet azon a területen. Törekedj rá, hogy képben legyél az újdonságokkal, kövesd a változásokat!

Neked melyik szemponttal van dolgod?

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása