Coaching két lábon és hat lábon

Tudatos jelenlét leckék kutyasétáltatóknak

2019. május 30. - Nyíri Gabi

dog-4238448_640.jpg

A kutyák egyik nagy erőssége, hogy a jelenben élnek, vagyis a figyelmük mindig arra irányul, ami éppen történik. Ez egy olyan dolog, amit nekünk, embereknek érdemes lenne alaposan megtanulni tőlük. Egy-egy séta során egy kutya egy csomó olyan dolgot csinál, ami a mi figyelmünket is a jelenre irányítja. Milyen leckéket kaphatunk tudatos jelenlétből egy-egy séta alkalmával?

A legtöbb emberre jellemző, hogy az idő nagy részében fejben egészen másutt jár, mint ahol a teste van éppen. Amíg utazik a munkába, azon gondolkozik, hogy mit kell majd elintézni – amiből az is következik, hogy fogalma sincs, hogy hogy is érkezett meg az irodába. Egy-egy értekezleten azon töpreng, hogy mennyivel jobban mentek a dolgok a korábbi vezető idejében – és így elfelejti megosztani az információk jó részét, amit munkába menet olyan jól összeszedett.

És ez alól a kutyasétáltatás sem kivétel automatikusan: látni gazdikat, akik a futtató padján ülve a telefonjukat nyomkodják – az ebre való odafigyelést átengedve a kerítésnek. Pedig a kutyák a közös séták során egy csomó mindent csinálnak, ami remekül visszairányítja a gazdi figyelmét arra, ami történik ott és akkor, vagyis a jelenbe. Amikor elkalandozunk, hajlamosak vagyunk ezeket a dolgokat rosszalkodásnak, egyenesen kitolásnak látni, pedig tekinthetnénk őket leckéknek tudatos jelenlétből. Íme 3 alapgyakorlat:

jack-russel-3809144_640.jpg

Megállás a gazdi előtt keresztben: A gazdiknak megvan az a sajnálatos rossz tulajdonsága, hogy bármekkora területen képesek megállni az egyetlen valamire való szagon, vagy legalábbis biztosan készülnek rálépni. Erre az eb azonnali odavetődéssel reagál, aminek egyenes következménye a karambol, ha a gazdi nem figyelt az orra elé illetve arra, hogy merre jár a kutyája. Tudatos jelenlét lecke 1: Nézz a lábad elé, vagyis figyelj a testedre!

dog-3608729_640.jpg

Lelépés valahova: A kutyák kíváncsiak és egy csomó mindent imádnak. Ebből az is következik, hogy szeretnek dolgokhoz odamenni. A juhászok például vízidisznók, vagyis belefekvési szándékkal becéloznak mindenféle vizet és pocsolyát. Egy jól nevelt kutyát simán meg tudsz állítani ilyenkor – feltéve, hogy időben észreveszed az érdeklődés tárgyát vagy a lelépési szándékot. Egyébként marad a következmények elhárítása. Tudatos jelenlét lecke 2: Figyelj a környezetedre!

dog-4238424_640.jpg

Valami feszült megfigyelése: Velem sokszor előfordult, hogy séta közben – főleg sötétben – a juhászok megálltak, mert észrevettek valamit. Ha ez olyankor történik, amikor fejben valahol egészen másutt járunk, csak azt vesszük észre, hogy elértünk a póráz végére, és fennakadtunk. Nem mondom, hogy sokszor jöttem rá, hogy mit kellett volna észrevenni. Legtöbbször csak az esélytelenek nyugalmával bámultam a sötétbe, de legalább megpróbáltam. Tudatos jelenlét lecke 3: Nyisd ki a szemed és a füled!

A következő lépés gyakorolni nem csak a kutyasétáltatások során. Segít bármilyen helyzetben a jelenbe kerülni, ha észleled a saját tested és mozgásod, tudatosítod magadban, hogy mi zajlik körülötted, és igyekszel minél teljesebben befogadni a környezeted látványát és hangjait.

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása