Coaching két lábon és hat lábon

Kutyázni tanulni kutya nélkül?

2019. május 07. - Nyíri Gabi

labrador-4179190_640.jpg

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy akkor tanulunk, ha a történések sűrűjében vagyunk. Mégis tartanak kutyás témában előadásokat és hirdetnek szemináriumokon kutya nélküli, nézői helyeket. Hogyan tanulhatsz hatékonyan a kutyázásról a kutyád nélkül?

Tanulási helyzetben aktív résztvevő helyett megfigyelőnek lenni a kutyázáson kívül is jellemző. Ezért van ilyen szerep egy csomó tréning gyakorlatban. Emiatt van értelme világklasszis teljesítményeket megnézni videón - legyen szó sportról, zenéről vagy éppen egy előadásról bármilyen témában. Lehet, hogy aki csak nézi, mégsem marad ki a buliból? Íme 5 tipp annak kapcsán, hogy hogyan tanulj megfigyelőként:

animal-4173836_640.jpg

1. Tudatosítsd magadban, hogy tanulni vagy ott! Minden tanulási helyzettől annyit kapsz, amennyit beleteszel. Megfigyelőként a koncentrációdat tudod beletenni: figyelsz, és követed az eseményeket. Ha csak ülsz ott, nagy eséllyel elkalandozol. "De érdekes formája van annak a bokornak a kerítés mellett... Egyébként mi miatt kezdték újra ezt a feladatot...?"

2. Kösd össze magad a történésekkel! Hogyan tudsz kapcsolódni ahhoz, ami éppen történik? Mitől lesz érdekes és hasznos számodra? Te is éppen ezt a technikát szoktad használni, ezért pontosítod a tudásodat? Teljesen más módszert használsz, ezért érdekel az új megoldás? Soha nem jutott eszedbe ezt gyakorolni, ezért kíváncsi vagy, hogy mire jó ez?

beagle-4168817_640.jpg

3. Válassz magadnak megfigyelési szempontokat! Előfordulhat, hogy egy program részeként kapsz megfigyelési szempontokat, amit egy-egy blokk végén megbeszéltek, így az összes résztvevő fejlődését szolgálja. Enélkül mindenképpen érdemes saját magadnak meghatároznod, hogy mit szeretnél az adott részben megfigyelni. Mi az, ami neked nehéznek tűnik? Milyen tanácsok hangzanak el ennek kapcsán? Mi történik máshogy ahhoz képest, amire az előzetes ismereteid alapján számítottál?

4. Figyelj minden szereplőre! Amikor résztvevőként vagy egy helyzetben, leginkább magadra figyelsz, és a program vezetőjére annyira, hogy követni tudd a kéréseit. Amikor megfigyelő vagy, lehetőséged van minden szereplőt alaposan szemügyre venni. Például amikor a szeminárium vezetője kiad egy feladatot, megfigyelheted, hogy a résztvevők mennyire könnyen értik meg, hogy mit várnak tőlük. Bele is élheted magad a résztvevők helyébe, és összpontosíthatsz a saját reakcióidra. Te hogy éreznéd magad, ha ezt a feladatot kapnád? Figyelhetsz a kutyákra: Rájuk hogyan hat, hogy percekig nem történik velük semmi, mert a gazdi beszélget az edzővel?

dog-4136399_640.jpg

5. Fogalmazd meg, hogy mit teszel a tapasztalataid hatására! Ahhoz, hogy a tapasztalataid minél hamarabb beépüljenek a mindennapi gyakorlatodba, zárd azzal az eseményt, hogy megfogalmazod magadnak, hogy mihez fogsz kezdeni a tapasztalataid hatására! Mit fogsz úgy folytatni, ahogy most is csinálod? Mit fogsz elkezdeni, amit még nem csinálsz? Mi az, amit abba fogsz hagyni a tanultak alapján?

Képek innen: 1., 2., 3., 4.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása