Coaching két lábon és hat lábon

Nem mind buta, aki nem csinálja...!

2019. április 25. - Nyíri Gabi

dog-3850397_640.jpg

A kutyád tanítása közben néha előfordul, hogy az ebnek nehézsége támad egy-egy feladat kapcsán. Ahelyett, hogy simán butának könyvelnéd el őt, biztosan megpróbálsz mást is. Hasonló helyzetben a címkézés helyett vajon az embereknek adsz esélyt?

Miközben valamilyen feladatot igyekszel megtanítani a kutyádnak, időnként előfordul, hogy elakadtok. „Brúnó, hozd vissza a labdát!” Brúnó meg csak áll ott, hol rád, hol a labda után pillantva. Mielőtt végleg elkönyveled, hogy Brúnó egy buta kutya, veszed a fáradtságot, és kidobod a labdát még egyszer. És nem akárhogy dobod ki, megpróbálod felkelteni az eb érdeklődését. Amikor Brúnó felemeli a szemöldökét, amíg repül a labda, valószínűleg biztatni kezded. „Ez az, ügyes vagy, menj, hozd a labdát!”

dog-4153418_640.jpg

Most képzelj el valami hasonlót az emberek kapcsán. Elmondtad a párodnak, hogy hogyan kell centrifugázni a mosógéppel. A ruha meg csak a vízben van, amikor hazaérsz. Leírtad egy levélben a kollégáidnak, hogy hogyan kell az új rendszerben megcsinálni valamit, mégis sorban jönnek hozzád kérdezni. Mielőtt lustának vagy értetlennek címkéznéd őket, vedd sorra ugyanazokat a lehetőségeket, amiket a kutyád esetében is használnál:

  • Tényleg nem értik: A kommunikáció egyik alapszabálya az, hogy csak azért, mert te elmondtál valamit, nem biztos, hogy a másik tényleg megértette. Lehet, hogy neked elég lenne egy mosógép kapcsán annyi információ, hogy a centrifuga a 12-es program, másnak – kevesebb releváns tapasztalattal – az is új, hogy egyáltalán vannak programok. Ha egyféle magyarázattal nem értél célt, érdemes más módon próbálkoznod. Ha a leírás nem segített, mutasd meg!
  • Hiányzik a motiváció: A kutyától sem várod el, hogy valami jó ok nélkül dolgozzon, miért lenne ez másképp az embereknél? Akkor számíthatsz lelkes közreműködésre, ha a másik érti, hogy miért fontos a dolog egyáltalán, és úgy ítéli meg, hogy megéri részt venni benne. Láttasd a miértet, és ismerd el az erőfeszítést!
  • Bizonytalanok: Előfordulhat, hogy az illető elvben érti, hogy mi a feladat, sőt szeretné is csinálni, mégsem mer belevágni. Lehet, hogy túl kockázatosnak tűnik, vagy éppen nagyon nehéznek. Segíthet átlendülni, ha pontosan tisztázzátok az elvárásokat és a megteendő lépéseket.

Találgatás helyett derítsd fel a valódi okot! Kérdezz rá bátran, hogy mi tartja vissza őt attól, hogy belevágjon a megvalósításba.

Képek innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása