Coaching két lábon és hat lábon

Mi az, amit a mentett kutyák kapcsán a jó életről tudsz?

2019. április 02. - Nyíri Gabi

chihuahua-4094977_640.jpg

Egy gazdikereső poszt általában úgy kezdődik, hogy hadd legyen ennek a kutyának végre jó élete. Ezt követi néhány olyan pont, amit szinte minden kutyás meg tudna írni. És ebben a tudásban sok olyan van, ami mindenkire érvényes. Mi minden van, amit a mentett kutyák kapcsán te is tudsz a jó életről?

A legtöbb kutyás üzenőfala – az enyémhez hasonlóan – valószínűleg tele van gazdikereső kutyákról szóló posztokkal. Ez részben szomorú, mert azt mutatja, hogy rengeteg rászoruló négylábú van, a másik oldalról azonban azt is jelzi, hogy sokan igyekeznek segíteni. Néha az az érzésünk, hogy bár szeretnénk, hogy soha ne legyen rá szükség, ha nagyon kellene, mi is össze tudnánk rakni egy ilyen hirdetést. Mi minden szerepel egy ilyen árvácska posztban, és mi ebből a tanulság a boldog élet kapcsán általában?

dog-4030566_1920.jpg

1. Hadd legyen az ebnek végre jó élete! A kutyák esetében ezt nem tartod egy lehetetlen felvetésnek. És vajon mi a helyzet az emberekkel? Lehet, hogy túl magától értetődően hangzik, de csak akkor van esélyed rá, hogy jónak és örömtelinek éld meg a saját életedet, ha elhiszed, hogy ilyen van, és ez neked összejöhet.

2. Nehéz volt neki eddig. A gazdikereső kutyák korábbi élete a legtöbb esetben nem vidám, sőt. Ettől azonban legtöbbször nem gondolja róluk senki azt, hogy ne lenne esélyük az újrakezdésre. Hogy idő és energia befektetésével ne léphetnének túl a hányattatott sorson, és ne élhetnének jó életet a jövőben. Vagyis a kutyákról nem hiszed, hogy megmásíthatatlanul meghatározza őket a múltjuk. És hogyan látod ezen a téren az embereket és saját magadat? (Erről a témáról itt olvashatsz bővebben.)

pet-3911547_640.jpg

3. Végleges otthon, szerető család kell. Nem sportautó, karibi nyaralás meg személyi inas. A kutyák esetében értjük, hogy a szükség van bizonyos anyagi, tárgyi feltételekre, de az ésszerűség határán belül is simán lehet jól élni, és ezzel elégedettnek lenni. Az emberek egyik nagy feladata megtanulni örülni annak, amilyük van. Te mennyire tudatosan gyakorlod a hálát az életed mindennapi, alapvető dolgai kapcsán?

4. Olyan kell, ami illik hozzá. A kutyák kapcsán itt jön a legtöbb változat: nagy kert, kinti-benti tartás, egykének, másik kutya mellé, sportos családba, nyugodt helyre. Az emberek estében is ugyanilyen fontos, hogy a nekik megfelelő közegben legyenek, olyan hivatást űzzenek, amiben kiteljesedhetnek. Ehhez ugyanarra van szükség, ami a kutyák esetében is segít az illeszkedés megtalálásában. Meg kell találni, hogy mi fontos, milyenek az egyéni adottságok, és hogy erre milyen közeg a legmegfelelőbb válasz.

A fenti pontok a kutyák esetében teljesen nyilvánvalóak számodra. Nézz bátran ugyanígy a saját életedre is!

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása