Coaching két lábon és hat lábon

Ne akarj egyszerre mindent!

2019. február 05. - Nyíri Gabi

dog-3969731_1920.jpgAmikor valami újat tanulsz – legyen szó kutyázásról vagy bármi másról – szeretnél mindent azonnal megvalósítani. Ha azonban valamin tényleg változtatni szeretnél, hidd el, a kevesebb több!

Hazamegyünk egy agility szemináriumról, és azt érezzük, hogy teljesen új stílusban szeretnénk vezetni a kutyát. Elolvasunk egy személyes hatékonyságról szóló könyvet, és kedvünk lenne rögtön kipróbálni mind a 25-30 megtanult eszközt. Előadást tartunk a kedvenc témánkról, így megpróbáljuk 30 percbe sűríteni az utolsó 6-8 évben megszerzett ismereteinket. Ha lelkesek vagyunk valami kapcsán, nagy a kísértés, hogy egyszerre akarjunk mindent. A tartós változáshoz, a valódi tanuláshoz érdemes azonban kisebb lépésekkel haladnunk.

husky-3965255_1920.jpgReálisabbnak tűnik, hogy az agility szeminárium után hónapokig van mit gyakorolni, hogy a könyv alapján kipróbálunk 1-2 dolgot, vagy hogy az előadásban csak 3 fontos üzenetre koncentrálunk. "Rendben-rendben, a kevesebb több, de hol fogjam meg egyáltalán?" Ha nagyon sok minden foglalkoztat egy téma kapcsán, nem mindig könnyű eldönteni, hogy mivel érdemes kezdeni. Következzen 5 szempont, ami a segítségedre lehet a választásnál.

Mi fontos neked igazán? Ahhoz, hogy jól választhass a lehetőségek közül, tisztában kell lenned vele, hogy mit és hogyan szeretnél elérni. Válogatott agility-s akarsz lenni? Akkor éreznéd magad hatékonynak, ha több időt tudnál a barátaidnak szentelni? Az a célod az előadásoddal, hogy felkeltsd a hallgatóság érdeklődését a téma iránt?

dog-3973760_1920.jpgTörekedj a kezdeti sikerekre! Lendületet ad a továbbiakhoz, ha az elején sikert érsz el néhány apró dolog kapcsán. Érdemes kisebb, könnyen megvalósítható lépésekkel elindulnod, amivel bezsebelhetsz néhány erőt adó sikerélményt.

Melyik tetszik igazán? Gyakran halljuk, hogy a jó döntés racionális úton születik. Az elkötelezettség azonban biztosan az érzelmekből ered. Éppen ezért nagyobb valószínűséggel fogsz kitartóan dolgozni valami olyan dolog megvalósításán, ami igazán tetszik. Hallgass nyugodtan a szívedre!

dog-3972413_1920.jpgMelyiket tudnád a legkönnyebben megvalósítani? Vedd figyelembe azt is, hogy nem minden újdonság kapcsán indulsz ugyanonnan. Lehet olyan, amivel már foglalkoztál valamennyit, ezért van egy jó alapod, amire építhetsz. Biztosan tudod magadról azt is, hogy mi szokott jobban menni, így ki tudod választani azokat a lehetőségeket, amikkel könnyen fogsz boldogulni.

Melyik hozná a legnagyobb változást? Gondolkodj el azon is, hogy mit választanál, ha csak egy dolgot valósíthatnál meg! Az eredmény 80%-át általában az erőfeszítések 20%-a hozza. Nálad mi lenne ez a 20%?

Képek innen: 1., 2., 3., 4.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása