Coaching két lábon és hat lábon

Tényleg jó mindig újat tanulni?

2018. november 15. - Nyíri Gabi

dog-playing-3799592_640.jpg

Persze, a változatosság gyönyörködtet, meg mindig előre kell menni. Vajon ezek a közkeletű nézetek igazak a tanulás kapcsán is? Tényleg jó mindig valami újat tanulni?

Amikor a szívünknek kedves dologgal foglalkozunk, annyira jó érzés haladni. Kipipálunk teljes évadokat az aktuális kedvenc sorozatunkból, és képesek vagyunk egy városlátogatás során számos múzeumot vagy éppen parkot bejárni. Valljuk be, ezt a típusú eredményesség iránti szeretetünket sokszor a tanulás is eteti: programokat fejezünk be, új teljesítményosztályba lépünk, minősítést szerzünk.

De vajon tényleg az szolgálja leginkább a fejlődésünket, ha mindig csak előre nézünk? Szerintem nem. Következzen 4 szempont, amire szintén érdemes odafigyelni:

hounds-playing-3799656_640.jpg

1. Sok rendszerben folyamatosan tökéletesítik az alapokat. A harcművészetekben és a táncban például állandóan visszanyúlnak a legalapvetőbb mozdulatokhoz, újra és újra csiszolnak rajtuk. Nem azért, mert ne lenne már az is elég jó, ahogy most tudják, hanem azért, mert mindig lehet jobban, tudatosabban. Így bármiben is fejleszted magad – akár a kutyázás terén is –, érdemes időről-időre visszatérni az alapgyakorlatokhoz.

2. Ugyanaz az impulzus legközelebb máshogyan fog megérkezni. Elolvastál valamilyen szakirodalmat, hatalmas élmény volt, rengeteget profitáltál belőle. Ha egy idő múlva újra előveszed, nagyon nagy a valószínűsége, hogy lesz benne valami, ami legutóbb nem tűnt lényegesnek, vagy esetleg nem is emlékszel rá, hogy említik. És most tessék, itt az újabb tanulás.

dogs-playing-3799596_640.jpg

3. Amíg nem csinálod, nem is tudod. Tanultál róla, igen. És csinálod is? Stephen Covey azt mondja, hogy amíg nem ülteted át a gyakorlatba, addig nem tudod igazán. Szóval ha jutni akarsz valamire a való életben, ne keress új ismereteket addig, amíg be nem vezetted a régieket. Vagy kipróbálás után el nem vetetted őket.

4. Vannak dolgok, amiknek meg kell érniük. A tapasztalatom azt mutatja, hogy ugrásszerű fejlődés tud végbemenni egy kis kihagyás alatt. Ha például valamit nagyjából sikerül összetenni az edzés végére, pihenjetek rá, és jó eséllyel legközelebb sokkal jobban fog menni. (Erről itt olvashatsz bővebben.)

Szóval mielőtt újabb tanulási lehetőség után nézel, állj meg egy pillanatra, és mérlegeld, hogy biztosan előre van-e az a bizonyos következő legjobb lépés.

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása