Coaching két lábon és hat lábon

A stressz helyett inkább az energiádat kezeld tudatosan!

2018. november 08. - Nyíri Gabi

english-bulldog-3790261_640.jpg

Gyakran halljuk, hogy fontos megtanulni kezelni a stresszt. Elsőre nem is fogunk gyanút, pedig például a kutyázásban sem így közelítünk a helyzetekhez. Sokkal inkább a megelőzésre törekszünk, mint arra, hogy rendbe szedjünk valamit, ami már nem igazán jó. Hogy van ez?

Vállalati közegből érkezett a kérés: segíts a kollégáknak, hogy jobban kezeljék a stresszt. Kicsit kisarkítva a dolgot, tanítsd meg őket kimászni a gödörből.

- Mi lenne, – kérdeztem – ha ehelyett inkább azzal foglalkoznánk, hogy hogyan gazdálkodjanak tudatosan az energiájukkal és miként értékeljenek különböző helyzeteket úgy, hogy közben jól is érezzék magukat?
- De hát a kettő ugyanaz! – mondta a leendő megbízó.

Kutyásként te nagyon jól ismered a a megközelítésbeli különbséget a viselkedés terén is: megelőzés szemben a gond kezelésével. Ott van a tipikus példa a behívással. Csinálhatod azt, hogy építesz egy bombabiztos behívást, így minden helyzetben meg fogod tudni állítani az ebet. Elrohant a nyúl, macska vagy éppen más labdája után, te pedig előkapod a csodabehívást, és visszaszerzed a kutyát. Vagy építesz olyan kapcsolatot és kontrollt, hogy egyáltalán ne is lépjen le. Az utóbbi nem zárja ki az előbbit, de nagyon máshova helyezi a hangsúlyt.

dog-3788643_640.jpg

Ugyanezt a logikát követve könnyű észrevenni a különbséget a stresszkezelés és a tudatos energiamenedzsment közt. Ha valaki tudja kezelni a stresszt, ki tud mászni egy rossz helyzetből még mielőtt beütne a katasztrófa. Aki tudatosan kezeli az energiáját, arra törekszik, hogy bele se kerüljön abba a bizonyos gödörbe.

Annak ellenére, hogy a kutyázásból jól ismerjük a megelőzést, a saját működésünk kapcsán hajlamosak vagyunk inkább a gondok kezeléséhez folyamodni. Ha a saját energiád terén szívesen lépnél a megelőzés irányába, neked szól a Magazin novemberi száma, amiben a tudatos energiakezelésről lesz szó. Ha érdekel a dolog, de még nem regisztráltál, itt megteheted.

Képek innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása