Coaching két lábon és hat lábon

Hogyan élj egy nagy lehetőséggel?

2018. november 01. - Nyíri Gabi

golden-retriever-puppy-3783510_640.jpg

Gyakran érezzük, hogy a nagy lehetőségek valahogy sosem jókor jönnek. Akkortájt mindig ezer dolog történik épp, és a körülmények sem ideálisak. Van egyáltalán olyan, hogy jókor? És ha már itt van, hogyan élj egy nagy lehetőséggel?

Nincs elérhető kölyök a tenyésztőnél, irány a várólista. Aztán meg egyszer csak jön a telefon, hogy valaki mégis otthont keres, szóval mi lenne, ha te... Vagy indul egy projekt a cégnél, szeretnél bekerülni, de végül nem te vagy a befutó. Egy kis idő múlva szól a főnököd, hogy lenne számodra egy másik feladat, ami némileg nagyobb, mint amiről beszélgettetek, de ő annyira szeretné, ha te... Sokszor megtörténik, hogy nem pontosan akkor adódik egy lehetőség, amikor szeretnéd. Semmi gond, nincs itt az ideje, mész tovább, és remekül elfoglalod magad. Aztán valahogy mégis úgy alakul. Ilyenkor két jellemző reakcióval szoktam találkozni:

puppy-3780728_640.jpg

  • Rosszkor jött az egész! Volt egy elképzelésünk róla, hogy mi mikor szerettük volna. Mivel nem akkor jött, a fene essen bele! Vedd észre, hogy ez a hozzáállás szembefordít az egész világ működésével! És azt nem túl nehéz belátni, hogy ebből minden bizonnyal az egyén fog rosszul kijönni: ahelyett, hogy a Föld kifordulna a sarkaiból, maradunk mi a dühünkkel, csalódottságunkkal, ellenállásunkkal. Ha nem mászunk ki ebből, a stagnálásunkkal is.
  • Fúha, hogyan oldjuk meg? Elsőre lehet, hogy simán lefagyunk a hír hallatán. Aztán a következő gondolatunk az, hogy hát mégis ezt szerettük volna. Ez az, amiért sokat fohászkodtunk, sokat dolgoztunk. A szerencse nem más, mint a felkészültség találkozása a lehetőséggel – szokták mondani. Szóval valahogy meg kell oldani. És innentől szervezési kérdéssé válik az egész.

golden-retriever-puppy-3783509_640.jpg

Mi mindent érdemes végiggondolni az újratervezés során?

1. Tényleg ez az, amit szeretnél? Attól, hogy elsőre vonzónak tűnik a dolog, érdemes alaposan szemügyre venni. Hogyan kapcsolódik a céljaidhoz? Légy körültekintő, és nézd meg az életed összes fontos aspektusát! Jó, hogy sokat fizetnek érte, de sosem fogod látni a kutyádat, vagy minimum abba kell hagyni a közös sportot?

2. Mivel jár? Járd körbe alaposan, hogy pontosan mit is igényel a dolog tőled és az életed szereplőitől! Ha többeket érint a dolog, vond be őket, ne akard egyedül megoldani! Szuper, hogy új kölyök, de alkamas rá a lakásod? Ha most nem, alkalmassá tudod tenni rá?

3. Hogyan lehet a leghatékonyabban csinálni? Ha már biztosak vagytok benne, hogy meg fogjátok csinálni, keressétek meg a legjobb módszert! Igyekezzetek mindent okosan megszervezni! Vegyétek számba, hogy mit kell mindenképp elvégezni, és mit lehet simán kidobni vagy elhalasztani! Mi az, amit rá tudtok bízni másra? Megbeszélheted a tenyésztővel, hogy csak másfél héttel később hoznád el az apró ebet, amikorra egyébként is szabadságot terveztél, tehát el tudod kezdeni beszoktatni.

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása