Coaching két lábon és hat lábon

A kutyát nem hajtod szét. És magadat?

2018. október 18. - Nyíri Gabi

 

dog-3747157_640.jpgAmikor a kutyáddal foglalkozol, figyelsz a kapacitásokra. Tudod, hogy ha túltolod, az nem tesz jót sem az eb teljesítményének, sem a motivációjának. És mi a helyzet a te hatékonyságoddal? Ugyanazok az elvek működnek saját magad kapcsán is! Mik ezek pontosan?

Amikor a kutyádról van szó, természetes, hogy nem tud akármeddig koncentrálni, hogy ha ugyanazt kéred tőle ezerszer, meg fogja unni, és hogy ha rendszeresen túlfeszíted nála a húrt, azt kockáztatod, hogy el fogja veszíteni a motivációját. Ezzel szemben magadtól gond nélkül elvárod, hogy étlen-szomjan ugyanazzal foglalkozz egész nap, és még haladj is a dologgal. Nézzük meg, hogy mik azok az elvek, amiket a kutyádnál alkalmazol, és a te hatékonyságodat is tudnák támogatni:

dog-3751980_640.jpg

#1 Figyelem: Szétszórt kutyával nem dolgozol. Amíg a szagokkal, a többiekkel vagy az arra szálló lepkékkel (tényleg, láttam ilyet) van elfoglalva, nem vársz tőle sokat. Ellenben könnyen előfordulhat, hogy külön gyakorlatokat csináltatok az eb figyelme fejlesztéséhez: tud a szemedbe nézni, van munka kezdő rituálétok, bemelegítésetek.
És vajon mennyire kezeled tudatosan azokat a tényezőket, amelyek a te figyelmedre hatnak? Van-e módszered arra, hogy valóban lezárd az előző elfoglaltságodat, mielőtt másba kezdesz? (Erről a témáról itt olvashatsz bővebben.) Hagyod magad megszakítani, kizökkenteni? Ehhez elég, ha egy csomó dolog van az asztalodon, rendíthetetlenül próbálkozol azzal, hogy több dolgot csinálj párhuzamosan, vagy ha állandóan mindenféle értesítések ugrálnak fel a számítógépeden vagy a telefonodon.

dog-3697190_640.jpg

#2 Fizikai: Tisztában vagy vele, hogy az ebnek szüksége van bizonyos testi dolgokra ahhoz, hogy jól tudjon teljesíteni. A tervezett mozgásnak megfelelő időpontban eteted. Ha kapott egy csomó jutifalatot, adsz neki inni. Kényelmes és biztonságos felszereléseket, játékokat választasz.
Veled vajon elő szokott fordulni, hogy órákon át fel sem állsz az asztaltól? Nem mozgatod át a tested, nem iszol, nem szellőztetsz? Szoktál elfelejteni enni, vagy ha azt nem is, eszel valami tök egészségtelent lehetőleg jó gyorsan? Cipeled a laptopodat egy olyan táskában, ami legfeljebb csini, de biztosan letépi a vállad?

animal-3665746_640.jpg

#3 Szellemi: Valószínűleg nem attól érzed magad szuper kutyásnak, ha akkor is gyakorolsz, amikor az eb már nem lát ki a fejéből a fáradtságtól. És attól sem, ha ezredszer kéred zsinórban ugyanazt, ugyanúgy. Ha nem örömmel csinálja, meg fogja unni, vagyis annyi a teljesítménynek és a motivációnak is.
Amikor rólad van szó, hajlamos vagy holt fáradtan tovább erőltetni a dolgot, később aztán ráeszmélni, hogy pocsék, amit előállítottál? Lehet újraírni, kezdeni előről, megint elolvasni, mert nem emlékszel semmire. Esetleg addig pörögsz egy témán, amíg már csak a gondolatától is rosszul vagy? És innentől pontosan ez blokkol: már nem a feladatra, hanem az utálatra koncentrálsz.

Ha szeretnél hatékonyan dolgozni, tanulni, csak annyit tegyél meg magadért is, amennyit a kutyádért szoktál! A szempontokat pedig úgyis jól ismered.

Képek innen: 1., 2., 3., 4.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása