Coaching két lábon és hat lábon

Hogy van időd kutyát sétáltatni?

2018. június 12. - Nyíri Gabi

dog-3453942_640.jpg

Manapság az egyik leggyakrabban hallott panasz, hogy az embereknek semmire nincs idejük. Ez alól sok kutyás sem kivétel. Csakhogy ők mégis csinálnak valamit, ami ennek élesen ellentmondani látszik: kutyát sétáltatnak, ami a kutyázás talán legrendszeresebb és legidőigényesebb elfoglaltsága. Hogy csinálják a kutyások, hogy van idejük sétálni járni?

A sétáltatás az egyik olyan dolog, amiért a nem kutyások az őrülteknek kijáró szent tisztelettel tekintenek ránk. Hogy megyünk, naponta többször is, esőben, hóban, dög melegben, munka előtt, munka után, vizsgaidőszakban, mindig. Mire van szükség ehhez? És mit tanulhatunk ebből az időnk kezeléséről általában?

dog-3377980_640.jpg

1. Tudjuk, hogy kell. Lakásban tartott kutyáknál ez a pont kevéssé kérdéses. Nagyon sokan azonban kinti-benti tartás mellett is sétáltatunk, mert úgy gondoljuk, hogy a kert sem egyéb egy nagyobbacska kennelnél. Vagyis először is azért csináljuk, mert fontosnak tartjuk.

2. Tervezünk rá időt. Beleszámoljuk a menetrendünkbe a napi valahány sétát. Felkelünk annyival korábban, és nem megyünk aludni addig, amíg túl nem vagyunk a napi utolsó etapon. A vidéki munkáim előtt ezért szoktam téli hajnalokon csillagos éjszakában sétálni. Bármi mással ugyanígy megy ez: amíg nem tervezzük be, garantáltan nem fog megtörténni.

auto-3361469_640.jpg

3. Nem alku tárgya. Mivel fontos, sőt elengedhetetlen, nem engedünk rászervezni. Akarhat bárki bármit, legfeljebb eljöhet velünk sétálni. Illetve állunk rendelkezésre – előtte meg utána. Minden más esetben is akkor lesz időnk valamire, ha ragaszkodunk hozzá.

4. Bepótoljuk, ha mégis oda kellett adni. Mi van, ha egyszer-egyszer muszáj odaadni a sétaidőt? Mert lássuk be, előfordul az ilyen. Először is kerítünk helyettest, aki egészségügyi sétára kiviszi az ebet. Aztán pótoljuk, ami kimaradt. Ami jár, az jár, megyünk sétálni később vagy legközelebb maradunk tovább. Ugyanez igaz akkor is, ha például edzésről vagy nyelvtanulásról van szó. Ha kimaradt, kötelező bepótolni.

Amikor valamit szeretnél meghonosítani az életedben, alkalmazd ugyanazokat az elveket, mint a kutyasétáltatásnál: legyen fontos, tervezd be, ne add oda másra, és ha mégis muszáj, pótold!

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása