Coaching két lábon és hat lábon

Te is „csak nehogy” gazdi vagy?

2018. április 12. - Nyíri Gabi

dog-3313690_640.jpg

Jól akarjuk csinálni, ez csak természetes. Emiatt időnként aggódunk is: vajon elég jó gazdája vagyunk-e a kutyánknak. Az aggodalmaink gyakran úgy szólnak, hogy „jaj, csak nehogy ez vagy az legyen”. Hogyan nehezíti meg a „csak nehogy”-gondolkodás az életünket? És hogyan lehet elkerülni?

Amikor arra keressük a választ, hogy mitől lesz valami jó, gyakran azt soroljuk, hogy minek nem szabad történnie. Jó egyenlő nem csinálunk semmi ártalmasat. A kutyanevelés kapcsán te is biztosan hallottál hasonlókat: „Csak nehogy határozatlan legyek, mert a fejemre fog nőni!” „Nehogy sokat követeljek, mert veszíteni fog a lendületéből!” „Isten őrizz, hogy következetlen legyek, mert összezavarodik!”

fuck-young-3297694_640.jpg

Mi a baj ezzel a gondolkodásmóddal? Az, hogy állandó önellenőrzésre késztet, ami rengeteg energiába kerül. Nem csinálni valamit őrülten sok módon lehet, így az egyetlen lehetőség, hogy minden egyes cselekedet kapcsán mérlegelünk: ugye tényleg nem csinálom. És ez roppant fárasztó, ráadásul nem is hatékony.

Milyen más lehetőség van még? Hogyan lehet elkerülni a „csak nehogy”-gondolkodást? Íme két fontos lépés:

1. Határozd meg, hogy mit szeretnél! Nem szeretnél határozatlan, túl követelőző, következetlen vagy bármi más lenni. Mit szeretnél helyette? Találj egy állító megfogalmazást! Kellően határozott, tervezetten dolgozó, következetes. Mi a te állításod?

2. Gyűjtsd össze a bizonyítékait! Azt mondtuk, hogy nem csinálni nagyon sok módon lehet valamit. Az a helyzet, hogy csinálni is... Éppen ezért fontos, hogy összegyűjtsd a saját, személyre szóló bizonyítékaidat, vagyis mindazokat a viselkedéseket, amiket elvársz magadtól az adott dolog kapcsán. Mit kell ahhoz konkrétan tenned, hogy határozott, tervezetten dolgozó vagy következetes legyél? Így nem a lehetőségek végtelen tárházával fogsz szemben állni, hanem egy részletes, végrehajtható listával.

dog-3176067_640.jpg

Hogy vagy a „csak nehogy”-gondolkodással az életed egyéb területein? Minek kapcsán kellene a kutyázáson túl is megszabadulni tőle?

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása