Coaching két lábon és hat lábon

Miért tudnak a kutyások jól dicsérni?

2017. szeptember 07. - Nyíri Gabi

kiss-2685779_640.jpg

Az elismerés, a jutalmazás számos módját használjuk a kutyázásban: jó szó, simi, labda, jutalomfalat, klikker. Mit csinálunk olyankor, amikor ezeket alkalmazzuk? És vajon ez működik a kutyák mellett másoknál is?

„Brúnó, adjál pacsit!” Brúnó ad, gazdi szíve pedig olvadozik a gyönyörűségtől. Itt simán vége lehetne a történetnek, mégis minden kutyásnak azonnal hiányérzete van: lemaradt a dicséret. Kell oda legalább egy „Azaz!” Ebben az apróságban tetten érhető számos kulcspont az elismeréssel kapcsolatban:

kiss-2724792_640.jpg

1. Tudjuk, hogy szükség van a dicséretre: Senki – akár négy lábon, akár két lábon – nem fog lelkesen dolgozni vagy a kedvünkre tenni, ha nem kap pozitív visszajelzést, megerősítést. A kutyák készséges partnerek annak demonstrálásában, hogy ez mennyire így van.

2. Észrevesszük, amit meg lehet dicsérni: Az, hogy dicsérünk-e, a figyelmünk irányának függvénye. Akinek csak a hiányosságokra van szeme, nem lesz képes rá. Csak akkor tudunk pozitív visszajelzést adni, ha észrevesszük azokat a dolgokat, amik tetszenek nekünk. Brúnó adott pacsit, megállt a járda szélén, visszahozta a labdát – mi kutyások vég nélkül tudjuk sorolni az elismerésre méltó dolgokat.

dog-2717141_640.jpg

3. A viselkedést dicsérjük: Bár kutyásként gyakran mondjuk, hogy „jó” vagy „okos” kutya az a Brúnó, mindig egy konkrét viselkedésre utalunk. Arra, hogy az eb ott és akkor, első kérésre adta a pacsit. Általánosan igaz, hogy azok az elismerések a leghatékonyabbak, amelyek konkrét viselkedésekhez, próbálkozásokhoz kapcsolódnak, nem csak címkéket ragasztgatnak (például a másik ügyes, okos, szép).

4. Azonnal adjuk: Pacsi – dicséret. Ott rögtön, nem egy hét múlva, vagy majd amikor épp alkalmas beszélni róla. A visszajelzés ereje részben az időszerűségéből fakad, abból, hogy amennyire csak lehet, közvetlenül követi az elismerésre méltó cselekedet.

A fenti pontok a kutyázásban nagyon könnyen felismerhetőek, tudatosíthatóak, gyakorolhatóak. És általánosan használhatóak. Neked hol lenne érdemes gyakrabban alkalmaznod őket?

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása