Coaching két lábon és hat lábon

A megoldáshoz ronts még rajta!

2016. április 21. - Nyíri Gabi

nobi-beach-1337825_640.jpg„Engedd el!”, halljuk manapság elég gyakran, amikor valamilyen nehézségről van szó. Szembenézni azzal, amin nem lehet változtatni, jó és hasznos lehet. Mégis hogyan döntsd el, hogy tudsz-e tenni valamit, vagy tényleg el kell engedni?

Amikor egy nehéz helyzettel vagy kihívással találjuk szembe magunkat, elsőre nem mindig tudjuk, hogy mihez is kezdjük most. Ez pedig feszültséghez, stresszhez vezet. Egy korábbi posztban szó volt róla, hogy van 3 dolog, amit minden probléma kapcsán megtehetsz: megoldhatod saját magad, elérheted, hogy valaki más tegyen az ügyedért vagy ha az első kettő nem működik, elfogadhatod a helyzetet adottságként, és továbbléphetsz. Nem mindig könnyű azonban megítélni, hogy a konkrét esetben működhet-e az első két stratégia valamelyike, vagy tényleg el kell engedni. Ha bizonytalan vagy a lehetőségeid kapcsán, gondold végig az alábbi szempontot!
Tudnál-e rontani a helyzeten, ha akarnál? Az, hogy nem nyilvánvaló a következő lépés, nem egyenlő azzal, hogy nincs ráhatásod a dolgokra. Amikor nem látsz előre, próbálj meg hátranézni! Tedd fel magadnak a kérdést, hogy tudnál-e rontani a helyzeten, ha akarnál!

border-collie-1167926_640.jpg

Nem jó a viszonyod egy kollégáddal. Még dühösebb lenne, ha udvariatlanul beszélnél vele, vagy kellemetlen helyzetbe hoznád a főnököd előtt? Minden bizonnyal igen. Ez azt jelenti, hogy igenis van ráhatásod a helyzet alakulására. Gyűjtsd össze, hogy milyen lépésekkel árthatnál, majd nézd meg, hogy ezeket a módszereket hogyan használhatnád fel a megoldáshoz. A példánál maradva: udvariatlanság helyett hogyan lenne érdemes beszélned az illetővel, ahhoz, hogy javuljon kettőtök kapcsolata? Hogyan kellene őt beállítanod a főnökötök előtt ahhoz, hogy csökkenjen a feszültség?

dog-1310545_640.jpg

Esőt időt ígérnek hétvégére. Fel tudod hívni az időjárás felelőst, és megkérni, hogy ha már esik, legyen viharos szél is? Ismersz valamilyen földönkívüli technológiát, amivel te magad csinálhatsz szélvihart? Valószínűleg nem. Ebben az esetben érdemes az elfogadás és továbblépés irányát választanod.

Neked milyen téma kapcsán lenne hasznos számba venni, hogy hogyan ronthatnál a dolgon?

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása