Coaching két lábon és hat lábon

A kutyák gondolatolvasók?

2016. április 14. - Nyíri Gabi

good-aiderbichl-1321037_640.jpg

Ha van kutyád, tudod, hogy bizonyos dolgokat egyszerűen nem tehetsz meg észrevétlenül. Sőt valószínűleg benned is felmerült már, hogy még csak nem is gondolhatsz rájuk anélkül, hogy az eb kiszúrná. Hogy csinálják a kutyák, és mit tanulhatsz tőlük ennek kapcsán?

Vannak szavak, amiket egy kutya kiválóan ért. Kimondod, hogy séta, és az eb boldogan szalad az ajtóhoz. Nem is kell kimondani, elég megfogod a kutyasétáltató cipődet. Lehet, hogy még a kanapén heverészel, és csak tervezgeted, hogy na lassacskán indulunk. És varázsütésre megjelenik egy szőrös arc, hogy akkor menjünk.

dog-1285647_640.jpg

A teljesség igénye nélkül íme 5 dolog, amit Elfie és Skill mellett nem lehet titokban csinálni:

  • Gyógyszert kivenni a leveléből. Ehhez az kellett, hogy Skill porcerősítője miatt mindketten naponta májkrémet kapjanak.
  • Pakolni a táskámban. Biztosan megcsörren a kulcsom, és a két szőrös sétára jelentkezik.
  • Közel menni a kutyás ruháimhoz. A juhászok megint csak jelentkeznek sétára.
  • Odébb tenni a kutyatányérokat. Mert akkor biztosan evés következik. Az nem gond, hogy 5 perce fejezték be.
  • Bármit a földre ejteni. Azt nekik meg kell nézni – illetve szagolni.

poodle-380934_640_1.jpg

A jelenséget te is ismered, de gondoltál-e már arra, hogy hogy csinálják a kutyák? Odafigyeléssel. Folyamatosan követik, hogy mi történik a környezetükben, és megtanulják az együttjárásokat: póráz – séta, tányér – vacsi, gyógyszeres levél – májkrém. Mivel alapos megfigyelők, felismerik azokat az apró viselkedésbeli jeleket is, amiknek te esetleg nem vagy tudatában. Például amikor arra gondolsz, hogy lassan ideje lenne elindulni sétálni, kicsit kihúzod magad a kanapén.

Mit nyernek ezzel a kutyák? Pontosan tudják, hogy mi történik körülöttük, és mire számíthatnak. Ez a lehetőség számodra is adott. Megfigyeléssel sok információt nyerhetsz a környezetedben lévők hangulatáról, érzéseiről, szándékairól anélkül, hogy egy szót is szólnának hozzád. Április 21-én jön a Magazin következő száma, amiben a szavakon túli kommunikációról lesz szó. Ha érdekel a téma, de még nem regisztráltál, itt megteheted.

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása