Coaching két lábon és hat lábon

Egy nyelvet beszélünk?

2016. február 25. - Nyíri Gabi

australian-shepherd-435208_640.jpg

Amikor elmesélünk valamit, hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy a hallgatóságunk fejében pontosan ugyanaz a kép rajzolódik ki, mint amire mi gondolunk. Próbáljuk ki, hogy a kutyák kapcsán így van-e!

Találd ki, hogy szerintem melyik kutyára melyik jelző illik!

Nem biztos, hogy ugyanarra gondoltunk mind a hat esetben. Miért érdekes ez? Mert súlyos következményekhez vezethet, ha egy fontos beszélgetés vagy tárgyalás siklik félre azért, mert a felek mást-mást értenek bizonyos szavakon. Különösen olyankor, amikor nagy a tét, érdemes egyeztetni, hogy mit jelentenek számotokra bizonyos szavak.

Sokat segíthet, ha jelzők használata helyett pontosan megfogalmazzátok, hogy mire gondoltok, illetve mit vártok a másiktól. „Öltözz csinosan!” Lehet, hogy te kiskosztümöt szeretnél látni rajtam, én viszont csinosnak érzem magam a kedvenc farmeromban és tornacipőmben is. „Sürgősen kérem!” Én arra gondolok, hogy 10 perc múlva legyen az asztalomon, te esetleg arra, hogy rendben, akkor majd holnap reggel foglalkozol vele. „Ne hozzatok a gyereknek drága ajándékot!” Aztán van, aki beállít egy doboz legoval, más hoz egy tábla csokit.

Legközelebb milyen helyzetben fogsz jobban odafigyelni rá, hogy egyeztessétek a szavaitok jelentését?

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása