Coaching két lábon és hat lábon

Mit ér a kutyád?

2016. február 09. - Nyíri Gabi

pet-1162072_640.jpg

„Van kutyád?” „Aha, van két német juhászom.” Ezt olyan természetesen mondjuk. Belegondoltál már, hogy mi mindened van, ha van egy – kettő, sok – kutyád?

Hajlamosak vagyunk a dolgok valódi értékét akkor észrevenni, amikor már elveszítettük őket, vagy legalábbis megérint a veszteség lehetősége. Az elmúlt hónapokban kétszer operálták Skillt, vagyis kétszer hagytam ott az állatkórházban, és igyekeztem elhessegetni az aggodalmat, amíg megjött a hívás, hogy minden rendben van. Ennek kapcsán következzen egy kis számvetés arról, hogy mi mindened van, ha kutyád van.

dog-196483_640.jpg

Van kutyád! Emlékszel a könyörgésre és fogadkozásra, amikor a szüleidet győzködted, hogy lehessen kutyád? Volt olyan időszak az életedben, amikor nem vettél magadhoz kutyát, mert nem tudtad volna összeegyeztetni az egyéb kötelezettségeiddel? Vártál hónapokat, hogy egyáltalán megszülessen a leendő kutyád, majd hogy elég idős legyen ahhoz, hogy hazavihesd? Ha igen, akkor te tudod, hogy mit jelent a puszta tény, hogy van kutyád.

pit-bull-246206_640.jpg

Egészséges! Az a kép él bennünk, hogy a kutyák jól szoktak lenni. Vagy ha mégis akad valami, hamar rendbe jönnek. Ezt akkor érzed át igazán, amikor épp nem tűnik rózsásnak a helyzet. Skill első műtétjénél sor került az altatás előtti kivizsgálásra. Amíg vártuk az eredményt, igenis felmerült bennem, hogy mi van, ha a szíve miatt esetleg mégsem műthető, és nem tudják rendbe hozni a könyökét.

sleeping-670733_640.jpg

Van egy működő napirendetek! A kutyád az életed szerves részét képzi. Hogy mennyire, az akkor derül ki, amikor egy váratlan esemény miatt át kell szervezni az egészet. (Arról, hogy ezt hogyan tudod megoldani, itt olvashatsz.) Egy szép pénteki napon kaptam a hírt, hogy a következő 8 hétben Skillt szigorú mozgáskorlátozás alá kell vonni. Ez nálunk azt jelentette, hogy a kerti kutyák beköltöznek az állandó ebtartózkodásra fel nem készített házba, és valaki 7/24-ben velük lesz. Váltásban mozdultunk ki: vagy a párom, vagy én. Mivel dolgozni csak kell, a halaszthatatlan találkozóim alatt az anyósom volt a beugró kutyasitter.

dog-715545_640.jpg

Járhattok sétálni! A kutyasétáltatás az egyik legjobb dolog az egészben. Keretet ad a napoknak, építi a kutya-gazda kapcsolatot, és a testmozgás jót tesz az egészségnek. Akkor kezded érzékelni a hiányát, amikor rájössz, hogy a változatosság számotokra annyi, hogy jobbról vagy balról kerülitek meg a házat az egészségügyi orrkidugás alatt. A következményekkel csak folyamatosan szembesülsz: Ha nincs mozgás, nem kopnak a karmok. Ha nincs mozgás, az emésztéssel is lehetnek gondok. Ha nincs mozgás és feladatok, felgyűlik az energia, így az eb esetleg kisebb darabokat lerág az ágyából.

Állj meg egy pillanatra, és gondold végig, neked mi mindened van, ha van kutyád!

Képek innen: 1., 2., 3., 4., 5.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása