Coaching két lábon és hat lábon

Mitől fog egy önszerveződés jól működni?

2015. december 17. - Nyíri Gabi

stature-935628_640.jpg

"Szervezzünk kutyás túrákat! Szeretnénk egy saját agility csapatot! Csináljunk varró szakkört, ahol kutyaruhákkal foglalkozunk!" Mi kell ahhoz, hogy a kutyafuttatón megszülető ötletekből működő kezdeményezések legyenek?

Amikor a munkahelyedről van szó, természetesnek tűnik, hogy írott-íratlan módon le vannak fektetve az elérendő célok, a feladatkörök és az együttműködés szabályai. Az sem okoz különösebb meglepetést, hogy a kollégáidat tudatosan választják ki az elvégzendő feladat, a csapat és az egész szervezet jellemzői alapján. Hogyan alkalmazhatóak ezek az elvek a szabadidős – például kutyás – szerveződésekre?

Pontosan határozzátok meg a cél! Mit, hogyan, kivel, milyen időbeosztás és költségszint mellett szeretnétek elérni? A mindenki által elfogadott válaszotokat írjátok le magatoknak, hiszen a későbbiekben ez alapján tudtok majd döntéseket hozni. "Kitaláljuk, hogy hova menjünk kirándulni jövő héten, elmondjuk azoknak, akikkel a futtatón találkozunk, és akkor is nekivágunk, ha csak mi hárman leszünk."

run-954986_640.jpg

Tisztázzátok a motivációtokat! Nektek személyesen miért fontos ez az egész? Miért akartok belevágni? Mit szeretnétek elérni hosszú távon? Nem mindegy, hogy azért szeretnénk egy saját agility csapatot, mert a magunk elképzelései szerint akarunk gyakorolni, vagy mert a környék legnagyobb agility-s központjává válva a bevétel termelés a cél.

Fektessétek le az együttműködés kereteit! Ki van benne és ki nincs? Kitől mit vártok? Mennyi időt szeretnétek szánni a dologra? Mikor és hol fogtok az ötlet megvalósításán dolgozni? Hogyan fogtok döntéseket hozni? Kié lesz az utolsó szó? "Havonta egyszer fogunk összejönni varrni. Indítunk egy Facebook-oldalt, ahol közzétesszük a foglalkozások időpontját. Minden hónapban más lesz a házigazda, és a Facebook-felelős is. Mi foglalkozunk a szabásmintákkal, de az anyagokat a résztvevők maguknak veszik meg."

articulated-male-818202_640.jpg

Nézzétek meg, hogy összeáll-e a kép! Tegyétek egymás mellé a céljaitokat, a motivációtokat és az elképzelt működést! Mennyire vágnak egybe? Mennyire tűnik reálisnak a dolog? Vonzó-e a cél annak tükrében, hogy miért csináljátok az egészet? Elérhető-e a cél annyi munkával, amit bele tudtok fektetni? Összhangban van-e megvalósítás módja azokkal az értékekkel, amik miatt bele akartok vágni a dologba?

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása